Gnocchi – jak zrobić włoskie kluski?

Wyglądem przypominają polskie kopytka, choć można dostrzec między nimi różnicę. Gnocchi to tradycyjne włoskie kluski, które najczęściej wykonuje się z warzywnego puree, ziemniaków, sera lub mąki gryczanej. Są pożywne i idealnie nadają się jako dodatek do mięs i warzyw na obiad. Włosi przeważnie spożywają je z sosami typowymi dla makaronów. Jak wykonać włoskie gnocchi samemu?

Składniki na gnocchi

Można wykonać je na kilka sposobów z użyciem różnych składników. Najpopularniejszą odmianą jest wersja ziemniaczana (można ją spotkać również w restauracjach oferujących catering w Poznaniu), a jej wykonanie nie zajmie zbyt wiele czasu.

Potrzebne będą:

  • 1 kg ziemniaków,
  • żółtko jajka,
  • ok. 100-200 g mąki pszennej,
  • sól.

Wskazówki:

Dobór ziemniaków ma kluczowe znaczenie dla smaku oraz konsystencji klusek, dlatego najlepiej wybierać dojrzałe rośliny. Dzięki temu będą mieć mniej wody, a ciasto nie będzie się mocno kleić. Mniej wodniste ziemniaki to także mniejsza ilość mąki, którą trzeba dodać do masy. Co więcej, lepszym rozwiązaniem będzie upieczenie bulw aniżeli gotowanie ich w wodzie.

Przygotowanie gnocchi:

  1. Ziemniaki umyć, nie obierać i nakłóć wykałaczką w różnych miejscach. Uchroni to skórkę przed popękaniem.
  2. Ułożyć na blasze bez dodatku tłuszczu i piec w temperaturze 180°C przez ok. godzinę. Aby sprawdzić czy warzywo jest już gotowe wystarczy przekłuć je wykałaczką. Jeżeli przejdzie ona gładko, to oznacza, że środek jest upieczony.
  3. Gotowe ziemniaki przeciąć na pół i odstawić do wystygnięcia.
  4. Po przestygnięciu wydrążyć środek z połówek i przecisnąć go przez praskę.
  5. Dodać do ziemniaków żółtko oraz mąkę w takiej ilości, aby ciasto nie kleiło się do rąk i było elastyczne. Wyrabiać je długo, a następnie uformować z niego walec i odstawić na kilka minut.
  6. Masę pokroić na kilka mniejszych kawałków. Każdą część osobno wyrobić i uformować z niej długi, cienki walec.
  7. Nożem obsypanym mąką kroić niewielkie kluseczki.
  8. Nadać gnocchi charakterystyczny żłobiony kształt za pomocą widelca.

Gotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę i dodać do niej sól. Gnocchi gotować partiami, aby kluski nie zlepiły się ze sobą. Wyciągać je za pomocą łyżki cedzakowej zaraz po wypłynięciu. Rozłożyć na płaskiej powierzchni i pozostawić do wystygnięcia.

Tak przygotowane gnocchi można od razu podawać z ulubionym sosem lub jako dodatek do obiadu (np. mięsa i warzyw). Ciepłe kluseczki smakują niesamowicie z odrobiną sosu serowego lub w połączeniu z masłem i ziołami. Aby nieco urozmaicić smak i wygląd ciasta przed ostatecznym wyrobieniem można dodać do nich różnorodne dodatki takie jak drobno posiekany szpinak, bazylia czy czosnek.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest