Figa to owoc pochodzący z drzewa fikus i jest zaliczany do owoców egzotycznych. Charakteryzuje się słodkim smakiem i delikatną, miękką teksturą. Posiada małe, chrupiące nasionka, które nadają się do spożycia. W sklepach najczęściej można spotkać suszone figi, jest to spowodowane zbyt szybkim psuciem się owoców. Znanych jest kilka odmian tej rośliny. Odmiany różnią się kolorem i teksturą, stąd ich nazwy: na przykład istnieją figa zielona, brązowa, purpurowa i czarna.
Spis treści
Właściwości zdrowotne owocu
Figi słyną ze swoje dużej zawartości wapnia w składzie. Ponadto sa źródłem cukrów naturalnych, błonnika i cennych dla organizmu minerałów, takich jak żelazo, magnez, potas, a także witamin: A, B1, B2. To sprawia, że figi mają ogromny wpływ na pracę organizmu:
- stymulują pracę jelit, dzięki zawartości błonnika. Częste sięganie po figi chroni jelito grube przed nowotworem.
- poprawiają drożność naczyń krwionośnych. Dzięki temu reguluje ciśnienie tętnicze. Suszone owoce powinny jeść osoby z nadciśnieniem
- wspomaga budowę kości i zębów. Figi to rośliny będące ogromnym źródłem wapnia, dlatego regularne jedzenie owoców, zarówno suszonych jak i świeżych zapobiega osteoporozie. W składzie fig jest też sporo fosforu, który wspomaga zrastanie się kości po złamaniach.
- pomaga w procesie odchudzania. Jedzenie tych owoców jest bardzo ważne przy otyłości lub po prostu w trakcie diety, ponieważ ułatwią one zrzucenie zbędnych kilogramów. Są zalecane ze względu na ilość występujących w nich składników odżywczych. Zawierają pektynę, która przemieszczając się przez układ pokarmowy niweluje nadmiar zbitek cholesterolu. Jednak ze względu na swoją wysoką kaloryczność nie powinno się przesadzać z jedzeniem świeżych owoców – w 100g jest aż 249 kcal, zdecydowanie mniej mają te w wersji suszonej – 80 kcal na 100 g produktu.
- zapobiegają powstawaniu nowotworu. Mają wpływ na zwalczanie wolnych rodników, które powodują rozwój raka.
- zaburzenia seksualne. Od lat figi sprawdzają się przy dysfunkcjach takich jak bezpłodność czy zaburzenia erekcji. Dzięki dużej zawartości cennych składników figi wpływają na wzrost energii i wytrzymałości poprawiając ogólne samopoczucie i działając na wzrost libido.
Figi – zastosowanie
Najlepiej sprawdzą się w kuchni. Są świetnym dodatkiem zarówno do dań słodkich (ciasta, desery, sałatki), jak i wytrawnych, ponieważ idealnie komponują się z dziczyzną lub wieprzowiną. Rośliny można jeść świeże lub po wysuszeniu, sprawdzą się również w postaci dżemów, konfitur lub kompotu. Figi można jeść po wcześniejszym obraniu, ale także ze skórką.
Coraz częściej są wykorzystywane w kosmetyce jako składnik kremów, mydeł i produktów do odżywienia włosów. Figi są docenione również w medycynie, na ich bazie powstają maści służące do łagodzenia chorób wenerycznych.
Figa indyjska – co to takiego?
Warto pamiętać, że powszechnie znana i stosowana w kuchni figa indyjska tak naprawdę nie jest figą! Roślina zwana inaczej opuncją figową lub figą kaktusową pochodzi właśnie z rodziny kaktusów. Jej soczysty miąższ jest słodki, ale ma lekko kwaśny posmak. Jak obierać figę indyjską? Ma ona bardzo twardą skórkę, wyglądającą jak pancerz, na której znajdują się kolce zwane cierniami, dlatego zanim zabierzesz się za obieranie figi indyjskiej, dokładnie ją oczyść, ponieważ ukłucie jest bardzo bolesne… Następnie obetnij oba końce owocu i zacznij ściągać skórkę wzdłuż owocu.
Dzięki przeprowadzonym eksperymentom dowiedziono, że ekstrakt z opuncji, czyli z figi indyjskiej wypity kilka godzin przed spożywaniem alkoholu wpłynie na nasz organizm i sprawi, że dolegliwości wiązane z „upiciem się” są mniejsze.