Rośliny strączkowe są bogate w błonnik i białko, a po ich spożyciu czujemy się bardziej syci. Według badaczy z Narodowego Centrum Statystyk Zdrowotnych fasola pod różną postacią wpływa korzystnie na spadek wagi.

Co działa na jej korzyść i dlaczego warto włączyć ją do diety odchudzającej?

Duża zawartość błonnika wpływa na szybkie i długo utrzymujące się uczucie sytości. Ponadto dieta bogata w błonnik usprawnia trawienie, oczyszcza organizm, a także pozwala utrzymać prawidłową masę ciała. Procent wysokiej jakości białka roślinnego przewyższa nie tylko ten w innych strączkach. Fasola dostarcza więcej białka niż mięso, więc jest niezbędna na pełnowartościowej diecie wegetariańskiej. Białka pochodzenia roślinnego zapewniają dużo składników odżywczych, witamin oraz są niskokaloryczne.

Dodatkowe właściwości

Sama w sobie fasola to bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawiera sód, potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, chlor, jod, fosfor, fluor, karoteny, kwas pantotenowy, szczawiowy, nikotynowy i cytrynowy, witaminę E, K, C i część witamin z grupy B. Dzięki bogatym wartościom odżywczym fasola wpływa pozytywnie na zdrowie i wzmacnia naturalną odporność organizmu. Odpowiedni bilans sodu i potasu jest bardzo ważny dla zachowania prawidłowej równowagi wodno-elektrolitowej, a ich nieprawidłowe stężenia w organizmie mogą prowadzić do pogorszenia się wyników sportowych. Witamina C aktywuje żelazo, które transportuje niezbędny do spalania tłuszczu w komórkach tlen.

Fasola ma niski indeks glikemiczny, a więc nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi po zjedzeniu i jest zalecana cukrzykom. Przygotować ją można w sposób tradycyjny i wytrawny, jednak Instagram obfituje w inne inspirujące propozycje. Wystarczy użyć fasoli jako bazy do fit brownie albo upiec wegańskie ciasteczka, żeby dostarczyć zdrowych i pysznych kalorii. Smacznego!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest