Japońska dieta jest powszechnie uznawana za najzdrowszą na świecie. Wszystko za sprawą naturalnych, świeżych składników oraz potraw, które są niskokaloryczne i zawierają niewiele tłuszczów. Korzyści takiej diety to przede wszystkim mniejsze ryzyko wielu rodzajów chorób, a także pomoc w utrzymaniu odpowiedniej wagi. Nic zatem dziwnego, że popularność tradycyjnej japońskiej potrawy, sushi, rośnie z dnia na dzień i cieszy się coraz większym uznaniem w naszym kraju.
Spis treści
Dlaczego warto jeść sushi?
Sushi to danie składające się z odpowiednio gotowanego ryżu, którzy zaprawiany jest octem ryżowym oraz różnego rodzaju dodatków, najczęściej w surowej postaci, takich jak owoce morza, warzywa, ryby, grzyby, czy też wodorosty.
Wartości odżywcze sushi
Podstawowym składnikiem sushi jest ryż biały, który stanowi naturalne źródło energii. Dzięki węglowodanom złożonym i wysokiej ilości białka, a także grupie składników mineralnych, takich jak magnez, cynk, czy fosfor, ryż biały powinien być stałym elementem naszej codziennej diety.
Kolejnym komponentem sushi są ryby. W zależności od gatunku, czasu połowu i miejsca żerowania, skład mięsa jest różny, niemniej jednak, większość z nich to doskonałe źródło białka, łatwoprzyswajalnych tłuszczy, a także kwasów n-3 i n-6, które pomagają w walce z cholesterolem LDL. Dodatkowo, ryby dostarczają nam witamin z grupy B, A, D, E, a także wielu składników mineralnych, takich jak żelazo, potas, sód, czy fosfor.
Szczególnym składnikiem są wodorosty nori, służące do zawijania ryżu oraz farszu. Są bogate w węglowodany, białko, jod, magnez, żelazo, cynk, a także witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Co ciekawe, wodorosty nori, dzięki zwartym w nich jodowi, regulują pracę tarczycy.
Sushi to potrawa, którą z pewnością należy od czasu do czasu wprowadzić do diety. Ze względu na małe porcje, możemy pokusić się o bardziej kaloryczne dodatki. A w związku z tym, że rodzajów sushi jest naprawdę wiele, każdy z pewnością znajdzie wariant dla siebie.