Balsamka ogórkowata co to jest, skąd pochodzi?

Rośliny mało znane i powszechnie często nie kupowane mogą być perełką, jeśli chodzi o swoje właściwości i wpływ na zdrowie. Jedną z nich jest na pewno balsamka ogórkowata inaczej zwana też przepękla ogórkowata. Przyjrzymy się zatem jej właściwościom i wykorzystaniu. Odpowiemy też na pytanie przepękla ogórkowata gdzie kupić.

Balsamka ogórkowata jest gatunkiem rośliny typu dyniowatych. Naturalnie występuje w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Jest rośliną roczną, posiada owłosioną łodygę, cienką i wijącą się, potrafiącą osiągać 3 m długości. Ma także wąsy czepne. Liście są w kształcie serca, natomiast kwiat jest w kolorze żółtym, w formie lejka lub dzwonka. Owoc – brodawkowaty, w kształcie podobnym do ogórka w kolorze pomarańczowożółtym, osiąga nawet 18 cm długości. Nasiona znajdują się w czerwonej łupinie. Ojczyzną balsamki ogórkowatej jest Azja. Rośnie w jej tropikalnych rejonach. Balsamka znana jest od wielu lat w kuchni chińskiej, gdyż jej gorzki smak, stosuje się, aby danie posiadało wszystkie pięć smaków: gorzki, słodki, kwaśny, ostry, słony. Natomiast zapach balsamki jest świeży i kuszący.

Właściwości balsamki ogórkowatej

Balsamka znana jest na niemal całym świecie. Również w Polsce. Aby ją uprawiać trzeba odpowiedniej temperatury np. szklarni. Nie jest wymagająca w uprawie. Natomiast jej właściwości są nieocenione.

Przepękla ogórkowata ma bardzo dużo zalet prozdrowotnych. Dzięki niej organizm pozostaje w dobrej kondycji i unika wielu chorób. Przede wszystkim pozwala utrzymać odpowiedni poziom glukozy w organizmie. Owoce zaś są wskazane dla osób chcących zachować szczupłą sylwetkę. Przyczyniają się także do właściwego poziomu cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia. Regularne spożywanie gorzkiej balsamki zapobiega chorobom serc, układu krążenia, cukrzycy i nowotworom. Jest owocem małokalorycznym natomiast zawiera dużo błonnika, białka i węglowodanów. Zawiera witaminę C, A, B3, B6, kwas foliowy i panotenowy. Oprócz tego pomaga w procesach trawiennych, stymuluje pracę jelit. Zawiera także elektrolity: sód i potas, oraz minerały: wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan i cynk.

Wykorzystanie balsamki ogórkowatej

Owoce o gorzkim smaku w formie niedojrzałej są jadalne, na surowo lub gotowane. Młode listki, pędy mogą być dodatkiem kulinarnym do wielu dań. Natomiast wysuszone często stosuje się do wywarów lub nalewek. Najzdrowsza balsamka jest jadana na surowo, jednak ze względu na gorzki smak, najlepiej przetwarzać ją na soki czy koktajle z dodatkiem świeżego melona czy równoważąc innym słodkim smakiem. Balsamkę można podawać też na ciepło jako dodatek do dań np. do zup, dań smażonych czy do ciasta.

Przepękla ogórkowa gdzie kupić

Owoce przepękli najczęściej spotykane są w sklepach z produktami azjatyckimi. Można je też dostać w sklepach internetowych. Niezwykle rzadko spotykana jest w marketach. Dostępna jest też w postaci nasion. Należy zasiać ją w ciepłym pomieszczeniu w połowie kwietnia lub na początku maja. Owoce można zbierać zwykle od połowy lipca do końca października.

Przepękla ogórkowata – podsumowanie

Jak widać balsamka ogórkowata ma zbawienny wpływ na organizm i jej zalety są nieocenione. Jest rośliną niepozorną, z wyglądu nie wskazuje, że posiada aż tyle zalet i cennych właściwości. Polecana głównie cukrzykom, równie dobrze spisuje się w leczeniu i zapobieganiu innych chorobom. Jedzmy zatem balsamkę ogórkowatą i cieszmy się na długo zdrowiem!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest