Agar-agar czym jest i jak go używać? Sprawdź jego właściwości!

Sernik na zimno, ciasto z galaretką, dżemy i pianki Marshmallow – to tylko kilka propozycji pysznych deserów, które każdy z pewnością zna z dzieciństwa. Pomimo trzymania diety i stosowania się do zasad zdrowego odżywiania, czasem trudno oprzeć się słodkim deserom. Nie ma w tym nic złego, o ile w takim daniu nie znajduje się żelatyna. To produkt uboczny pochodzenia zwierzęcego. Nie brzmi apetycznie, prawda? Całe szczęście, żelatynę można zastąpić inną substancją – agar – agar. Jeśli jesteś ciekawy jakie są jej właściwości, koniecznie czytaj dalej!

Czym jest agar ?

To nic innego, jak alternatywa dla żelatyny, pochodzenia roślinnego. Jest to rodzaj wodorostu o neutralnym zapachu i smaku. Produkt całkowicie naturalny o działaniu żelującym i zagęszczającym. Agar to świetne rozwiązanie dla wegetarian, ale zalecamy zapoznać się z tym produktem każdemu, nie tylko osobom na diecie roślinnej. Jest to zdrowsza opcja jeśli chodzi o wykonywania dżemów, galaretek, kremów, puddingów czy ciast wymagających ustawienia.

Dodatkowym plusem stosowania agaru, jest jego pozytywny wpływ na zdrowie. Substancja jest wolna od cukru, tłuszczów, węglowodanów – można więc śmiało powiedzieć, że nie zawiera żadnych kalorii. Ponadto, agar to źródło wapnia, żelaza, błonnika oraz witamin, takich jak: witaminy K, E, B. Inne korzyści dla zdrowia to poprawa trawienia (agar wykorzystywany jest jako środek przeczyszczający), redukcja cholesterolu oraz stanów zapalnych.

Jak stosować agar ?

Agar powinien zostać całkowicie rozpuszczony, aby wszelkie zapachy morza wynikające z jego pochodzenia, zostały usunięte. Do tego procesu, niezbędne jest ciepło, a dokładniej woda o temperaturze około 90 stopni. Dużym plusem przy stosowaniu agaru, jest fakt, iż nie wymaga chłodzenia. Po skończonej pracy, wystarczy odłożyć deser na około godzinę w temperaturze pokojowej. Bez obaw – nie rozpuści się, nawet jeśli na zewnątrz panuje upał i wysoka temperatura.

Agar – gdzie kupić?

Aktualnie, nie ma najmniejszego problemu aby dostać agar. Wystarczy zaglądnąć do większych supermarketów, na dział zdrowej żywności. Inną opcją są sklepy azjatyckie lub po prostu internet. Agar dostać można w kilku formach – proszek, płatki oraz batoniki. Najłatwiejszy w użyciu jest proszek, ponieważ rozpuszcza się najszybciej. Cena agaru zaczyna się od około 5 zł za opakowanie 20g.

Można śmiało powiedzieć, że agar to zdrowszy zamiennik żelatyny. Więc niezależnie od tego czy jesteś na diecie wegetariańskiej czy nie, spróbuj wprowadzić ten składnik do swojej diety. Agar na pewno nie zaszkodzi, a może wręcz przeciwnie – wspomoże Twój układ trawienny, a dodatkowo zyska na tym Twoja sylwetka. Pamiętasz, że nie zawiera on kalorii?

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest