Kawa jest napojem, bez którego większość osób nie wyobraża sobie życia. Jej ożywcze działanie jest wykorzystywane, aby pobudzić się do działania zaraz z rana albo dodać energii w ciągu dnia. Aromatyczna i gorąca sprawdza się przez większą część roku, ale latem niezbędna jest ochłoda, a wtedy wersja mrożona okazuje się wybawieniem. Mrożoną kawę serwuje się na różne sposoby. Oto kilka propozycji, które sprawią, że upalne dni staną się przyjemniejsze.
Spis treści
Czym jest kawa i jakie ma właściwości?
Kawa powstaje z ziaren, a właściwie to z pestek czerwonych owoców kawowca. Wiecznie zielone krzewy uprawia się przede wszystkim na terenie Afryki oraz Ameryki Południowej. Kawę parzy się z palonych ziaren. Picie dużych ilości tego energetyzującego napoju nie jest zalecane, ale w umiarkowanej ilości wykazuje pozytywne właściwości. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wystarczy 75 mg kofeiny, aby uzyskać wzrost koncentracji. Dlatego filiżanka o pojemności 125 ml jest wskazana dla osób, które potrzebują zwiększyć swoją percepcję lub wzmocnić czujność. Dobrze wpływa na pamięć krótkotrwałą.
W aromatycznym napoju znajduje się nie tylko kofeina, ale również teobromina i teofilina, które działają stymulująco na układ nerwowy oraz proces myślowy. Poza tym kawa zawiera antyoksydanty takie jak kwas chlorogenowy oraz kawowy. Neutralizują działanie wolnych rodników, wspierają funkcje obronne organizmu i pomagają w oczyszczaniu go z toksyn.
Kawę przyrządza się na wiele sposobów i również mrożona zaskakuje różnorodnością wariantów. Stanowi ratunek podczas upałów. Gasi pragnienie, orzeźwia, a na dodatek pobudza. Jedną ze znanych i cenionych propozycji jest mrożona frappe pochodząca z Grecji. Powstała przypadkowo w 1957 roku, gdy barista Dimitrios Vakondios wymieszał w shakerze kawę rozpuszczalną z cukrem, wodą i lodem. W ten sposób narodził się sposób przyrządzania mrożonego napoju, który zyskał wielu zwolenników na całym świecie. Jak jeszcze można serwować kawę mrożoną? Sprawdź nasze przepisy.
Mrożona mocha – orzeźwienie z nutą czekolady
Mrożona kawa w ciepłe dni świetnie zastępuje tradycyjny gorący napój, a przy okazji może posłużyć jako pyszny deser. Słodyczy doda odrobina czekolady. Przepis na mochę znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/mrozona-mocha. Zacznij od wypełnienia szklanki kostkami lodu. Kawę zmieszaj z kakao i dodaj miód lub syrop. Przelej do szklanki. Już wcześniej zadbaj, aby mleko było dobrze schłodzone. Możesz je po prostu wlać do przygotowanej szklanki lub najpierw lekko spienić. Jeżeli lubisz bitą śmietanę, udekoruj nią wierzch kawy. Polej syropem czekoladowym.
Mrożona kawa z lodami śmietankowymi
Do mrożonej kawy często dodaje się mleko, ale nie musi to być mleko tradycyjne, lecz na przykład napój owsiany. Właśnie w takiej wersji proponujemy kolejny chłodzący i wybitnie smakujący napój z dodatkiem lodów: https://uwielbiam.pl/przepis/kawa-mrozona-z-lodami-smietankowymi. Skorzystaj z wysokiej szklanki i wrzuć do niej kostki lodu. Zalej przygotowaną wcześniej, przestudzoną kawą espresso lub americano. Dodaj 2 gałki lodów śmietankowych. Wlej napój roślinny owsiany lub inny, który bardziej Ci smakuje. Jeżeli chcesz mocno zmrożoną kawę, wstaw ją na chwilę do zamrażarki, ale tak, aby nie zamieniła się w kostkę lodu. Kawa w takiej wersji jest idealna na spotkania z przyjaciółmi. Skutecznie zastępuje też lodowy deser.
Zimne shakerato idealne na lato
Czekoladowa kawa zimna i wstrząśnięta rozbudza zmysły. Dodaje jeszcze więcej energii niż klasyczne espresso. Wszystkiego o przygotowaniu tej kawy dowiesz się tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/kawa-shakerato-na-lato. W pierwszej kolejności wymieszaj cukier, wodę oraz kakao i zagotuj je w rondelku. W ten sposób powstanie syrop czekoladowy. Przelej go do mniejszego naczynia. Zaparz kawę w dowolny sposób. Możesz użyć kawiarki albo ekspresu ciśnieniowego. Do shakera albo blendera włóż kilka kostek lodu, wlej 2-3 łyżki syropu czekoladowego oraz kawę. Zblenduj lub potrząśnij energicznie. Gotowy napój podawaj w schłodzonych szklankach.
Artykuł sponsorowany.