Szykuje się wystawne przyjęcie, które powinnaś zorganizować? Chcesz, by wszystko wyszło, jak należy, a goście poczuli, że znaleźli się we właściwym miejscu o właściwej porze? Na pewno musisz zadbać o dobór potraw tak, by trafić w specyfikę danej imprezy, a zarazem zdobyć serca grona jej adresatów. Musisz jednak wiedzieć, że bardzo ważnym elementem podczas przygotowywania eleganckiego obiadu czy kolacji jest odpowiednie nakrycie stołu. Właśnie dlatego powinieneś szczególnie zadbać o odpowiednie nakrycie stołu i dowiedzieć się koniecznie, jak ułożyć poszczególne sztućce, by zrobić to dobrze.
Spis treści
Dlaczego tak ważne jest odpowiednie ułożenie sztućców?
Układanie sztućców według ogólnie przyjętych zasad savoir-vivre’u to przede wszystkim okazanie szacunku swoim gościom. Wszyscy, którzy pojawią się na przyjęciu przygotowywanym zgodnie z powszechnie obowiązującymi zasadami dobrego smaku, będą mieli pewność, że gospodarz poświęcił im wystarczającą ilość uwagi. Naturalnie, ma to też ułatwić spożywanie poszczególnych posiłków oraz świadczyć o dobrym wychowaniu osoby, która je podała.
W jakim porządku powinny leżeć sztućce?
Właściwe ułożenie sztućców wbrew pozorom nie jest takie trudne. Trzeba tylko zastosować się do poniższych reguł:
- Widelce ułóż na lewo od nakrycia, natomiast łyżki i noże po przeciwnej stronie. Musisz zadbać o to, żeby leżały w takiej kolejności, w jakiej będą po nie sięgać goście – pierwszy, który będzie używany, powinien się zatem znaleźć najbardziej na skraju.
- Widelce muszą być położone ząbkami do góry. Najbliżej nakrycia powinnaś umieścić widelec do dania głównego, natomiast dalej ułóż ten do przystawki.
- Po prawej stronie od nakrycia połóż nóż do głównego dania, potem łyżkę do zupy, a na skraju – nóż do przystawki.
- Pamiętaj, że noże zawsze muszą pozostawać skierowane ostrzami w stronę nakrycia. Łyżki z kolei trzeba układać wybrzuszeniami do dołu.
- Jeśli w Twoim menu znajdują się ryby, koniecznie pomyśl też o specjalnych sztućcach do tego rodzaju dania (noże przywodzą na myśl swoim kształtem łopatki). Pamiętaj jednak, że w przypadku śledzia oraz ryb wędzonych będziecie z gośćmi używać standardowych sztućców.
- Widelczyk do ciasta umieść nad talerzem i skieruj jego rączkę w lewo. Jeśli natomiast do zjedzenia deseru będzie potrzebna łyżeczka, ułóż ją także nad nakryciem, ale skieruj jej rączkę w prawo (to samo zrób z łyżeczką przeznaczoną do słodzenia herbaty).
- Wiedz, że niewielkich rozmiarów łyżeczki do kawy nie musisz układać przy talerzu. Wystarczy, że położysz ją na talerzyku od filiżanki.