Dużym problemem w wielu polskich domach jest kupowanie zbyt dużej ilości produktów spożywczych, które dość szybko tracą świeżość i przydatność do spożycia. Oto kilka prostych sposobów, dzięki którym możemy ograniczyć marnowanie żywności.
Spis treści
Lista zakupów i odpowiednie przechowywanie jedzenia
Jedną z przyczyn marnowania żywności jest kupowanie jej bez planu. Spontaniczna wizyta w sklepie i wybieranie produktów, które akurat wpadną nam w oko lub na które mamy aktualnie ochotę, nie zawsze łączy się z dobrym i przemyślanym gospodarowaniem żywnością. Sporządzenie listy zakupów nie tylko pozwoli nam zaoszczędzić pieniądze, które często wydajemy na nie zawsze potrzebne, a chwilowe zachcianki, ale przede wszystkim ułatwi planowanie zaopatrzenia naszej spiżarni. Warto też systematycznie sprawdzać zawartość lodówki i szafek. Zdarza się, że zalegają w nich produkty, których data ważności dawno już minęła. Dobrą praktyką jest sprawdzenie domowych zapasów, jeszcze przez spisaniem listy zakupów.
Kluczowe jest również odpowiednie przechowywanie żywności, poprzez właściwe zagospodarowanie przestrzeni w kuchni – w tym również w lodówce. Jeśli mamy sporo produktów, które należy przechowywać schłodzone, warto je tak poukładać w lodówce, aby nie przeoczyć wygasającej daty ważności czy też nie zapomnieć o schowanych w głębi urządzenia resztkach jedzenia, np. z obiadu.
Jak rozplanować przestrzeń, aby ją maksymalnie wykorzystać i jednocześnie cieszyć się z funkcjonalności lodówki? Górne półki przeznacz do przechowywania produktów, które nie wymagają gotowania. Na środku, na półkach znajdujących się na wysokości wzroku, umieść produkty mleczne, a dolną przestrzeń, wyposażoną w dedykowane do tego szuflady, w których możesz regulować poziom wilgotności i temperaturę, pozostaw na mięso, ryby, owoce i warzywa. W odpowiednim przechowywaniu pomogą Ci nowe technologie – nowoczesne lodówki zostały zaprojektowane w taki sposób, aby wszystkie produkty były łatwo dostępne i „nie chowały” się za innymi.
Inteligentne gotowanie i przydatne funkcje w lodówkach
W kwestii odpowiedniego gospodarowania żywnością warto także dokładnie zaplanować proces gotowania. Jeżeli chcemy przyrządzić obiad na kilka dni, trzymajmy się tego planu, pamiętając, by skonsumować posiłek w jak najkrótszym czasie. Gotowa zupa, różne rodzaje drugich dań czy większość mięs nie mogą zbyt długo leżeć w lodówce. Cieszmy się smakiem domowej kuchni, zanim potrawy się zepsują. W ten sposób nie tylko ograniczymy wyrzucanie jedzenia, ale też oszczędzimy czas, który spędzamy w kuchni.
Nieocenioną pomocą, kiedy chcemy ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, są nowoczesne funkcje kuchennych urządzeń. Na rynku dostępne są lodówki wyposażone w systemy dzięki którym mamy możliwość monitorowania zawartości ich wnętrza. Z jednej strony mogą to być systemy kamer umieszczonych w środku urządzenia, które pozwolą nam podejrzeć jego zawartość w drodze do sklepu, z drugiej możemy oznaczać i zdalnie monitorować daty ważności produktów oraz wyszukiwać przepisy, które pozwolą na ich bieżące wykorzystanie. Wszystko to sprawia, że gospodarowanie jedzeniem jest znacznie łatwiejsze, a efektywne wykorzystanie zakupionych produktów pozwoli na odpowiednie zarządzanie zawartością lodówki, w zgodzie z trendem zero waste.
Artykuł sponsorowany przez Samsung.