Zdrowe, ale co za dużo to nie zdrowo

Zdrowa żywność pozytywnie wpływa na nasz organizm. Awokado, banany, olej kokosowy, nasiona chia są bogatym źródłem składników odżywczych, ale są również kaloryczne. Mimo że są bardzo zdrowe to jednak nie należy z nimi przesadzać.


Banany

Banany są naładowane składnikami odżywczymi i są bogatym źródłem potasu. Jednakże jedząc ich zbyt dużo mogą obciążyć Twój organizm. W skrajnych przypadkach może nawet dojść do hiperkaliemii, czyli nadmiaru potasu w organiźmie. Zjawisko to jest bardziej szkodliwe dla dzieci niż dorosłych. Nie ma określonej dozwolonej liczby bananów jaką powinno się spożywać, ale żeby nie przesadzić jedz maksymalnie kilka w ciągu tygodnia.

Awokado

Awokado jest nie tylko świetne dla Twojego zdrowia, ale również dla wyglądu. Wspomaga pracę serca, dobrze działa na trawienie, wygląd skóry i włosów. Niestety średniej wielkości owoc ma 322 kcal i aż 29 gramów tłuszczu, dlatego nie zajadaj się nim zbyt obficie. Bez żadnych wyrzutów możesz zjeść 1/3 średniego awokado dziennie. Możesz przygotować z niego pastę na kanapki i stosować zamiast masła, używać do sałatek, czy jako dodatek do głównych dań. Zobacz przykładowy przepis na danie z awokado.

Nasiona chia

Są bogatym źródłem kwasów omega 3, błonnika, przeciwutleniaczy i białka. Wystarczy dodać łyżeczkę nasion do jogurtu, koktajlu lub sałatki. Nie należy jednak z nimi przesadzać, zbyt dużo ich w diecie może przeciążyć Twój układ trawienny, wywołując mocne przeczyszczenia.

Kokos

Doskonale pasuje do muesli i płatków owsianych. Kokos jest źródłem kwasów laurynowego, błonnika, potasu i wielu składników odżywczych. Niezależnie czy wybierzemy olej kokosowy, czy wiórki, dziennie wystarczą 2 łyżeczki.

Wybieraj zdrowe produkty, ale pamiętaj o umiarze 🙂

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest