Wegańskie koktajle to świetna metoda na regenerację sił po intensywnym treningu. Są pyszne, lekkostrawne i zdrowe. Stanowią nieocenioną dawkę energii po męczącym wysiłku fizycznym. Co więcej, ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż kilka minut. Sprawdź nasze propozycje i ciesz się smakiem wegańskich koktajli pełnych witamin.
Spis treści
Wegańskie koktajle fitness
Każdy trening to wielki wysiłek dla organizmu. Dlatego po ćwiczeniach zaserwuj sobie coś, co uzupełni niedobory i pozwoli ci się odpowiednio zregenerować. Wegańskie koktajle fitness to naprawdę konkretna dawka energii. Dobrze skomponowany koktajl dostarczy ci niezbędnych do funkcjonowania składników, które w tej formie są wyjątkowo łatwo przyswajalne przez organizm. Są przy tym zdrowe, lekkostrawne i bardzo skutecznie nawadniają organizm. Zaspokoją również apetyt dzięki dodatkom białkowym – to zresztą niezmiernie ważny składnik posiłków dla osób, które trenują. Pamiętaj, że przy intensywnej aktywności fizycznej twój organizm potrzebuje więcej białka niż normalnie.
Takie koktajle są ponadto łatwe do przygotowania, nie wymagają wielkich nakładów czasowych ani szczególnych zdolności kulinarnych. W istocie wystarczy wrzucić do blendera określone składniki i wszystko razem zmiksować. Bardzo wdzięcznym i zdrowym składnikiem wegańskich koktajli jest mleko roślinne, najlepiej te zrobione samodzielnie w domu. To, wbrew pozorom, nic trudnego! Możliwości kombinacji i smakowe są tu praktycznie niewyczerpane: mleko możemy przygotować z kaszy jaglanej, płatków owsianych, wiórków kokosowych, ryżu, orzechów, migdałów, soi itd. Uprzednio namoczone daktyle uszlachetnią smak mleka – wyjątkowo korzystnie komponują się z mlekiem z nerkowców.
Koktajl bananowo-truskawkowy – zastrzyk energii
Składniki:
- banan
- garść truskawek
- 1/3 szklanki płatków owsianych górskich
- łyżeczka spiruliny
- pół szklanki mleka roślinnego
Sposób wykonania? To proste! Składniki trzeba po prostu dokładnie zblendować.
Wskazówki:
Gładką konsystencję uzyskasz, jeśli namoczysz wcześniej płatki owsiane w mleku – wystarczy 5 minut. Poza sezonem możesz wykorzystać truskawki mrożone.
Banany szybko uzupełnią zasoby energetyczne, ale poza tym zawierają całą listę cennych witamin i składników odżywczych. Witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B to tylko początek tej listy. Bo banan to również nieocenione źródło potasu, magnesu i wapnia. Truskawki to prawdziwa skarbnica witamin. Są ponadto lekkostrawne, dobrze nawadniają organizm i przyspieszają przemianę materii. Płatki owsiane będą z kolei prawdziwym zastrzykiem energii i wysoko wartościowego białka oraz witaminy B6. Spirulina natomiast to już istne bogactwo – cenne białko i niemal niewyczerpana lista witamin oraz składników odżywczych. Regularnie spożywana potrafi zdziałać cuda.
Koktajl zielona rozkosz
Składniki:
- banan
- kiwi
- spora garść jarmużu
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- łyżka siemienia lnianego
- łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
- woda do uzupełnienia
Wykonanie jest tak samo proste – składniki należy dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Banan dostarczy ci niezbędnej energii, a kiwi i sok z cytryn zaopatrzy cię w sporą dawkę witaminy C. Jarmuż to wartościowe białko, witaminy (szczególnie obfituje w witaminę C i K), błonnik i sole mineralne. Siemię lniane jest z kolei cennym źródłem kwasów omega-3, a także dwóch rodzajów błonnika. Wyróżnia się ponadto imponującą zawartością witamin z grupy B. Młody jęczmień to natomiast prawdziwa kopalnia cennych składników – zawarty w nim chlorofil ma naprawdę cudowne właściwości. Poza tym kwas foliowy, potas, magnes, cynk itd.
Koktajl czerwone co nieco
Składniki:
- burak
- pół szklanki borówek
- pół banana
- szklanka mleka roślinnego
Kolejne kroki powinny być już oczywiste. Ten czerwony koktajl to prawdziwa bomba odżywcza! O cennych właściwościach banana wspomnieliśmy już wyżej. Burak może być pewnym zaskoczeniem. Niemniej jednak to nierzadko pomijane i niedoceniane warzywo jest bogatym źródłem żelaza, kwasu foliowego, wapnia, błonnika. Pomaga regulować ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Buraki mogą stanąć w szranki nawet z anemią. Lista korzyści płynących z ich spożywania jest długa. Dlatego niewątpliwie warto przypominać sobie o istnieniu buraków nieco częściej niż tylko przy okazji obiadu u babci. Z kolei borówki mają wybitne właściwości antyoksydacyjne, to przy tym świetne i hojne źródło cennych flawonoidów, witaminy C i wapnia,.
Wskazówka:
Możesz spróbować przygotować ten koktajl, używając również pieczonego buraka (najlepiej w folii) – uzyskasz wówczas aksamitną konsystencję, a całość zyska orzechowy posmak.
Wegańskie koktajle fitness możesz przygotować również z innych składników. Szczególnie warto korzystać z sezonowych owoców i warzyw. Niemniej jednak można je przygotowywać i pić o każdej porze roku. Jeśli odpowiednio skomponujesz składniki, dostarczysz organizmowi mnóstwo witamin i energii. Na zdrowie!