Pokrzywa, mimo, że kojarzy się z chwastem przez który piecze i swędzi nas skóra, znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej i bardzo dobrze działa na nasz organizm. Oprócz właściwości leczniczych, pomaga osobom na diecie.
W czym tkwi sekret tej rośliny?
Świeżo zerwana pokrzywa to naturalne źródło witamin A, C, B2 oraz K. Jest także bogata w magnez, żelazo, potas, sód, czy krzem. Wiosną i latem zaleca się pić sok ze świeżych liści pokrzywy, natomiast porą jesienną i zimową popijać herbatę z suszonych liści tej rośliny. Ma działanie moczopędne, poprawia przemianę materii i pomaga w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych substancji. W medycynie stosowana jest przy schorzeniach układu moczowego i w leczeniu kamicy nerkowej, ale także służy osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Regularne picie herbaty z pokrzywy ułatwia nam pozbycie się nadmiaru wody w organizmie, dzięki czemu od razu czujemy się lżej, zwalczamy opuchliznę i obrzęki, a także wspieramy utrzymywanie odpowiedniej wagi. Pokrzywa obniża także poziom cukru we krwi i dba o prawidłowe trawienie, dzięki czemu wspiera naszą dietę i pomaga nam szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów.
Herbatę z pokrzywy można dostać w aptece lub sklepie, ale dobrze jest samemu przygotować napar z pokrzywy. Wystarczy zerwać świeże, młode liście i parzyć je przez około 30 sekund. Taki napój dobrze jest wypić na czczo i bez dodatków słodzących. Można łączyć z innymi ziołami np. z melisą.
Pokrzywa to naturalny sposób na oczyszczenie naszego organizmu i dostarczenie niezbędnych i cennych minerałów. Jej dodatkowe działanie zdrowotne to tylko kolejny powód dla którego warto wprowadzić ją na stałe do naszego jadłospisu.