Pasta z awokado i jej niesamowite właściwości! Czy wpływa na odchudzanie?

Awokado, albo ma fanów, albo antyfonów. Wszyscy się chyba zgodzą, że jest dość nietypowe w smaku. Jedni uwielbiają, inni zaś gardzą. Nie jest to aż tak istotne, ponieważ awokado to owoc, który szczyci się wyjątkowo zdrowym wpływem na nasz organizm.

Czym jest awokado?

Niewątpliwie jest owocem. Znane i często dodawane do sałatek, kanapek i wielu innych. Jest świetnym zamiennikiem masła. Jak można zauważyć po samym wyglądzie owocu, przybyło do nas z Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie naturalnie występuje. Awokado zyskało tam sławę i przywędrowało aż do Europy. Świetnie się komponuje z wieloma ziołami. Niektórych, może to przerazić, ale jest ono bardzo kaloryczne. Pomimo tego zaleca się je jako składnik zdrowego żywienia.

Awokado na odchudzanie

Paradoksalne, może być to że awokado można stosować na odchudzanie. A zwłaszcza Guacamole, czyli pasta z awokado. Mimo swojej wysokiej kaloryczności, owoc ten jest polecany szczególnie osobom, które walczą ze zbędnymi kilogramami. Właściwości odchudzającego tego owocu zostały udowodnione naukowo. Ten niedoceniany często owoc jest skarbnicą wielu witamin i minerałów. Obfituje szczególnie w witaminę E, która korzystnie wpływa na procesy starzeniowe się skóry. Ponadto w owocu awokado znajdziemy wiele witamin z grupy A, B, czy K, które pozytywnie wpływają na naszą odporność i ogólne dobre samopoczucie. Ponadto, awokado zawiera pokaźne ilości błonnika, który pozytywnie wpływa na nasz układ trawienia.

Wartość energetyczna

  • 320 kcal Tłuszcz: 30 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone: 4.2 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 3.5
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 21 g
  • Cholesterol: 0 g Sód: 14 g Potas: 990 g
  • Węglowodany: 18.5 g
  • Błonnik: 14 g
  • Cukry: 1.3 g
  • Białko: 4 g
  • Witamina A: 292 IU
  • Wapń: 24 mg
  • Witamina D: 0 IU
  • Kwas askorbinowy: 20 mg
  • Żelazo: 1.2 mg
  • Witamina B6: 0.6 mg
  • Magnez: 58 mg

Awokado – pasta

Guacamole, czyli jak wcześniej wspomniałam jest to pasta z awokado. Wykazuje ona wiele pro-zdrowotnych działań. Usprawnia pracę naszej wątroby i nerek, a regularne spożywanie jest polecane również osobom, które cierpią na zbyt wysoki poziom cholesterolu. Ponadto jest wspaniałą alternatywą dla osób walczących ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi, gdyż ogromna ilość potasu zawarta w tym smacznym owocu pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Jest to szczególnie ważne dla osób starszych, które najczęściej borykają się z tym problemem. Warto również wspomnieć, że awokado może wpływać jako czynnik obniżający możliwość wystąpienia nowotworu jamy ustnej.

Pastę z awokado możesz przygotować już z samego awokado i przypraw. Ale, żeby nie było nudno można ją wzbogacić pomidorkami i szczypiorkiem. Pasta dobrze smakuje z bułeczką lub bagietką.

Składniki:

  • 1 Awokado
  • Przyprawy (według uznania)
  • Świeży szczypiorek
  • 1 Pomidor

Przygotowanie:

Wszystko to kroimy, składniki łączymy ze sobą. Łączą się one bardzo dobrze, to przez konsystencje awokado, ale możemy też użyć blendera. Smaczna pasta jest już gotowa.

Pasta z awokado i jajka

To kolejny wart uwagi pyszny i pełen witamin przepis.

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy
  • Łyżeczka posiekanego szczypiorku lub pietruszki
  • kolendra
  • sól, pieprz
  • odrobina cebuli

Przygotowanie:

Jajko gotujemy na twardo przez 10 minut. Obieramy, studzimy. Następnie jajko, awokado, sok z limonki, oliwę i szczypiorek lub pietruszkę rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy pietruszką lub szczypiorkiem.

Awokado wydaję się być owocem- cud. Na pewno dodaje masę energii, a przy tym jest bardzo zdrowe. Warto spróbować przyrządzić sobie jedną z past i sprawdzić działanie na własnej skórze.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest