Wielu z nas rezygnuje z konkretnego posiłku na rzecz, przegryzanego w pośpiechu batonika czy wypicia kawy, po godzinie odczuwając głód. Wszyscy jednak wiemy, jak ważnym posiłkiem jest śniadanie. Dzięki niemu możemy dobrze rozpocząć dzień z dawką ogromnej energii. Nasz organizm rano zaopatruje się w niezbędne składniki, aby zapewniać nam dobre samopoczucie do południa. Bardzo ważną kwestią jest, aby ten posiłek był najbardziej wartościowy, zawierający tłuszcze, białka, a także węglowodany. Idealnym przykładem takiego zestawienia jest owsianka.
Spis treści
Czym jest owsianka i jakie są jej właściwości ?
Owsianka jest przede wszystkim zbiorem białka, dodatkowo zawiera całe mnóstwo aminokwasów. Jeśli przyrządzisz owsiankę na mleku, wodzie bądź jogurcie naturalnym, możesz być pewien, że zapewnisz swojemu mózgowi, dostęp do witaminy B6, odpowiada ona za koncentrację, usprawnia Twoją pamięć, a także łatwiejsze przyswajanie wiedzy. Drugą korzyścią staje się witamina B1 w duecie z kwasem pantotenowym. Te składniki działają przeciwko zmęczeniu oraz wpływają uspokajająco na Twój umysł oraz układ nerwowy. Może Cię to zaskoczyć, ale niepozorny owies, działa także antydepresyjnie, dzięki czemu Twój nastrój jest w dobrej kondycji. Dzieję się to za sprawą selenu, magnezu oraz witaminy B, które są Ci niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Ziarno zawiera także, korzystną witaminę E, jest to nic innego jak silny przeciwutleniacz, który zatrzymuje proces starzenia się.
Dodatkowym atutem jest fakt, iż mimo, wysokiej kaloryczności owsa, jest on traktowany, jako narzędzie pomocnicze w procesie…Odchudzania. Wspomaga oraz przyśpiesza przemianę materii. Zasadniczo owsianka ma w sobie ogrom plusów – jest smaczna, ponieważ możesz skomponować ją na wiele sposobów. Szybki sposób przyrządzenia oraz mimo swojego pysznego smaku, jest bardzo tanim posiłkiem.
Poniżej postaram się, zachęcić Twoje kubki smakowane do wcielenia owsianki w codzienną dietę. Pamiętaj, że jeśli uprawiasz sport, Twoje zapotrzebowanie na poszczególne elementy jest wyższe. Może się zdarzyć również tak, iż jesteś uczulony/a na któryś ze składników bądź nie tolerujesz laktozy, czy najzwyczajniej któregoś z gamy produktów , nie lubisz – na to wszystko istnieją zamienniki, poniżej przeczytasz moje autorskie przepisy i sam/a zdecydujesz czy kompozycje są odpowiednie.
Przepisy na owsiankę fit!
1.Owsianka z bananem i jabłkiem
- 3 łyżki płatków owsianych
- 250g. jogurtu naturalnego
- pół banana
- pół jabłka
- dwa pokruszone migdały
- pół łyżki suszonej żurawiny
2. Owsianka z siemienia lnianego, miodu i cynamonu
- 6 łyżek płatków owsianych
- pół szklanki mleka min. 1.5%
- 2 łyżki miodu
- pół łyżki siemienia lnianego
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta/ pół gałązki wanilii
3.Owsianka orzechy laskowe,nasiona chia
- 4 łyżki płatków owsianych (tym razem polecam zalać płatki gorącą wodą, do momentu napęcznienia)
- jabłko
- łyżka orzechów laskowych
- pół łyżki nasion chia
- płaska łyżka miodu
- łyżka rodzynek
- szczypta kardamonu
4. Owsianka mango, maliny i chili
- 3 łyżki płatków owsianych
- 100g. jogurtu greckiego
- kilka plasterków mango
- garść malin/borówek
- szczypta chilli
- starta kostka gorzkiej czekolady (najkorzystniej, kiedy czekolada ma min. 70% czystego kakao w składzie, im wyższa wartość, tym lepsza jakoś czekolady)
Możesz eksperymentować na wiele sposobów, owsianka to danie, które nigdy nie jest w stanie się znudzić, ponieważ to Ty sam/a, decydujesz, na co masz ochotę i… Umieszczasz w misce delektując się smakiem. Ze względu na zmianę pór roku jest dostępna duża gama np. owoców sezonowych, nie bój się wymieniać dodatków czy zmieniać proporcji, wszystko zależy od Twojej inwencji w tą potrawę.