Otręby są najbardziej wartościową częścią ziarna, powstające w wyniku przemiału ziaren zbóż. Mogą być owsiane, pszenne, żytnie lub orkiszowe i każde z nich są bogatym źródłem błonnika i różnych minerałów.
Dlaczego warto je jeść i jak wpływają na naszą sylwetkę?
Duża zawartość błonnika to powód, dla którego po otręby chętnie sięgają osoby na diecie. Zabijają uczucie głodu przez fakt, że po spożyciu pęcznieją w żołądku, dlatego pozostajemy syci przez dłuższy czas. Dodatkowo, zawarta w nich witamina E oraz witaminy z grupy B poprawiają wytrzymałość organizmu, przez co trening staje się łatwiejszy. Otręby pszenne wspomagają metabolizm i pomagają w wydalaniu szkodliwych substancji. Oprócz tego odgrywają sporą rolę w zapobieganiu nowotworom jelita grubego. Otręby orkiszowe z kolei dbają o nasze serce, pomagają w walce ze zmęczeniem i wspierają układ krążenia.
Warto wprowadzić je do codziennej diety, jednak należy to robić stopniowo i małymi ilościami. Początkowo wystarczą 3 łyżki dodawane do jogurtu i regularnie zwiększać ich ilość. Nie zapomnij o odpowiednim nawodnieniu organizmu: wypijaj codziennie do 2 litrów. Pamiętaj, że zbyt duża ilość otrębów zjadanych dziennie może skutkować zaparciami, bólem brzucha i wzdęciami, dlatego pomału przyzwyczajaj do nich swój układ pokarmowy.
Możesz dodawać je do płatków śniadaniowych, muesli, kefirów, mleka i z powodzeniem łączyć z owocami. Wykorzystaj je także jako zdrową przekąskę między posiłkami.
Pamiętaj, że same otręby nie zagwarantują ci smukłej sylwetki. Są tylko uzupełnieniem codziennej diety, która powinna być zbilansowana i dostarczająca ci niezbędnych wartości odżywczych. Nie zapominaj także o wysiłku fizycznym!