Najlepiej jeść na śniadanie coś lekkiego, bogatego w białko, jak i również węglowodory i zdrowe tłuszcze. Śniadanie jest pierwszym posiłkiem dnia i uznawanym za najważniejszy. Na pierwszą połowę dnia, śniadanie powinno dostarczyć odpowiednią ilość energii. Tak by ta dawka starczyła na pierwszą połowę dnia. Właściwe zbilansowane dostarcza niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu energii. Spożywanie śniadań jest szczególnie ważne podczas odchudzania. Pomaga szybciej i skuteczniej tracić zbędne kilogramy. Należy więc zastanowić się, jakie produkty wybierać. Z jakich potraw należy zrezygnować.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dostarcza nam bowiem energii, by sprawnie funkcjonować w ciągu dnia. Dlatego też należy pamiętać o tym posiłku. Nie należy z niego zrezygnować. Przyczynia się do poprawy pamięci oraz koncentracji. Osoby, które jedzą śniadanie mają wyższą odporność i są mniej narażone na otyłość. Unikanie śniadania natomiast może doprowadzić do pogorszenia kondycji organizmu. Tu po przebudzeniu wydzielana jest dużo ilość soków trawiennych. Dochodzi często więc do uszkodzenia błony śluzowej żołądka. W konsekwencji do choroby wrzodowej. Jeżeli chcemy, aby nasze odchudzanie było zdrowe- należy uwzględnić w menu śniadanie. Brak śniadania powoduje, że kolejne posiłki są obfite. Należy również pamiętać, że im później jemy, tym organizm wolniej spala kalorie.
Spis treści
Dobrze zbilansowane śniadanie
Dobrze zbilansowane śniadanie to śniadanie, które zawiera odpowiednią ilość białek, węglowodanów, tłuszczów. Węglowodany złożone to najważniejszy mikroskładnik, który powinien znajdować się w śniadaniu. Możemy nazwać to skoncentrowanym źródłem energii. Energia ta uwalniania jest w organizmie przez dłuższy czas. Węglowodory złożone to takie, które w łagodny sposób podnoszą poziom glukozy we krwi. Zapobiegają również jej wahaniom. Dzięki temu możemy wytrwać do kolejnego posiłku bez podjadania.
Kolejny ważny składnik w śniadaniu to białko. Białko syci na długo. Ponadto wpływa na przyspieszenie tempa metabolizmu. Jest to bardzo istotne, w szczególności przy odchudzaniu. Ważna jest również niewielka ilość tłuszczu w śniadaniu. Może pojawić się w postaci masło na kanapce czy oleju do sałatki. Źródłem tłuszczu są także nasiona i orzechy.
Warto również zadbać o to, by w śniadaniu pojawiły się produkty bogate w błonnik pokarmowy. Błonnik wspiera prawidłową pracę jelit. Wypełnia on żołądek. Czujemy dużej się syci. Nie mamy ochotę na sięganie po niezdrowe przekąski w ciągu dnia.
Co należy jeść aby schudnąć?
W diecie powinno się uwzględniać spożywanie takich produktów, jak: pełnoziarniste przetwory zbożowe, np. razowe pieczywo, płatki owsiane, otręby, kasza jaglana, jaja, niskotłuszczowe mleko i jego przetwory, np. jogurt, kefir, maślanka, chudy twaróg,chude wyroby mięsne, np. wędliny z kurczaka czy indyka, przetwory rybne, np. łosoś wędzony, tuńczyk w sosie własnym, warzywa, najlepiej w formie surowej, np. pomidor, sałata, papryka, ogórek, rzodkiewka.
Przepis na zdrowe śniadanie
Owsianka pomarańczowa z mlekiem
Składniki na jedną porcję:
- Płatki owsiane – 4 łyżki
- Mak niebieski – 1 łyżka
- Mleko 1,5% lub dowolne roślinne wzbogacane wapniem (np. sojowe, ryżowe) – szklanka
- Banan – sztuka
- Pomarańcza – pół sztuki
- Ziarna granatu – 3 – 4 łyżki
- Migdały – łyżka
Sposób przygotowania:
- Płatki i mak zagotuj w mleku.
- Do owsianki dodaj owoce i migdały.
Wartość odżywcza owsianki:
- Energia: 591 kcal
- Białko: 20 g
- Tłuszcz: 19 g
- Węglowodany: 84 g
- Błonnik pokarmowy: 11 g