Wybierając miejsce docelowe naszej podróży zazwyczaj skupiamy się na pięknych widokach, ofercie kulturowej czy cenie wyjazdu. Bardzo rzadko zwracamy uwagę na ofertę kulinarną danego regionu, gdyż ze względu na globalizację praktycznie wszędzie możemy znaleźć produkty, które dobrze znamy i lubimy. Warto jednak podróżując po świecie próbować nowych produktów i potraw, które są ciężko dostępne lub które są charakterystyczne dla danego regionu, ponieważ często okazuje się, że ich smak różni się od tego, który jest serwowany w innych częściach świata.
Spis treści
Najpopularniejsze kuchnie świata
Kuchnia francuska
Jest jedną z najbardziej cenionych kuchni świata. Przez wielu kojarzona głównie z bagietkami, serami i ślimakami. Jest w tym sporo prawdy, jednak nie są to jedyne produkty, na które warto zwrócić uwagę. Określenia, które doskonale opisują kuchnię francuską to przede wszystkim delikatność, fantazja, lekkość. Do najbardziej znanych hitów kulinarnych Francji należą: creme brulee, croissanty, bagietka, omlet, zupa cebulowa, sos winegret i beszamelowy, naleśniki, tarty czy ratatuj. Ponadto region ten słynie z największej produkcji sera, który zazwyczaj jest serwowany na półmiskach z dodatkiem orzechów, winogron, bagietki i wina. Najsłynniejsze z nich to camembert oraz brie. Warto wiedzieć, że prawdziwe sery francuskie charakteryzują się bardzo intensywnym zapachem, z którym rzadko możemy się spotkać w innych krajach. Kolejnym obowiązkowym punktem dla wszystkich smakoszy są żabie udka i ślimaki, podawane najczęściej z masłem czosnkowym. W kuchni francuskiej wśród przypraw dominują zioła takie jak: natka pietruszki, rozmaryn, tymianek, estragon czy bazylia. Chyba każdy choć raz próbował mieszanki ziół prowansalskich, które dodają niesamowity aromat każdej potrawie. Na koniec warto wspomnieć o francuskich winach i szampanach. Wszyscy koneserzy tych trunków powinni skorzystać z uroczystych degustacji, odbywających się w wielu miastach Francji.
Kuchnia włoska
Druga obok kuchni francuskiej najpopularniejsza kuchnia świata. Słynie przede wszystkim z dań przygotowywanych ze świeżych składników dostępnych w danym rejonie. Włosi korzystają z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak np. bazylia, oregano czy tymianek. Często stosują również świeże pomidory, oliwę z oliwek i parmezan. Każdy region Włoch ma swoje specjały, jednak największe uznanie na świecie zdobyły wszelkie dania z makaronu i pizza. Podczas podróży po Włoszech można skosztować nie tylko dań mącznych ale także ryb, owoców morza i przepysznych deserów. Włoskie lody, tiramisu, panna cotta czy cannoli sycylijskie to tylko niektóre z opcji jakie powinniśmy umieścić na liście obowiązkowych rzeczy do spróbowania.
Kuchnia hiszpańska
Różnorodna i kolorowa kuchnia hiszpańska jest znana na całym świecie. Wbrew pozorom nie jest ona kuchnią pikantną. Większość hiszpańskich dań charakteryzuje mała ilość składników potrzebnych do ich wykonania. Nawet jeśli nie jesteście związani ze światem kulinarnym to z pewnością kojarzycie takie nazwy jak: tapas – hiszpańskie przekąski, gazpacho, crema catalana, paella czy tortilla española. Obok szeroko wykorzystywanych warzyw i owoców kuchnia hiszpańska słynie także z tradycyjnych wyrobów mięsnych i suszonych szynek. Hiszpanie posiadają wiele tradycji związanych z jedzeniem, bardzo cenią sobie wspólne posiłki. Uwielbiają wszelkie święta i zabawy kiedy mogą delektować się specjałami swojej narodowej kuchni. Ciekawostką jest fakt, że dla Hiszpanów bardzo ważnym elementem każdego dnia jest picie kawy. Bardzo szeroki wybór kaw może być prawdziwą zachętą dla każdego konesera tego napoju. Warto również wspomnieć, że każdy rodzaj kawy jest przypisany różnym porom dnia. To prawdziwy raj dla smakoszy!
Przedstawione trzy najpopularniejsze kuchnie świata nie są jedynymi, na które warto zwrócić uwagę. Tak naprawdę każdy kraj, a nawet region ma swoje specjały, które go wyróżniają i które najlepiej smakują właśnie tam skąd pochodzą. Dobrze jest przed wyjazdem zapoznać się z charakterystyką danego regionu, a na miejscu wybierać produkty, z którymi wcześniej nie mieliśmy styczności. Dzięki temu oprócz zwiedzania pięknych miejsc możemy poznać również tradycje i kulturę danego kraju, które później będziemy mogli wykorzystać we własnej kuchni.