Jeśli masz ochotę na drobną rewolucję w swojej kuchni, malinojeżyna z pewnością jest owocem, który powinien Cię zainteresować! Jest słodka i soczysta – w zależności od odmiany może zaskoczyć nutą delikatnej goryczki. Jeśli jesteś fanem ożywczego smaku jeżyn, koniecznie wypróbuj ją w swojej kuchni!
Spis treści
Malinojeżyna – jej właściwości i zastosowanie w kuchni
Malinojeżyna jest stosunkowo mało popularnym owocem w Polsce, co może dziwić, bo została stworzona już w latach 60-tych ubiegłego wieku! Łączy w sobie najlepsze cechy gatunkowe maliny i jeżyny: po malinie „odziedziczyła” piękny kolor i słodycz, natomiast od jeżyny wzięła długie, sprężyste pędy i ożywczy smak. Świetnie nadaje się na wino i przetwory, a także jako składnik ciasta i koktajlu owocowego. Jak inne jeżyny, przy jednoczesnej małej wartości kalorycznej, jest szczególnie bogate w błonnik, witaminę C i kwas foliowy. To doskonałe źródło antyoksydantów, które spowalnia procesy starzenia się organizmu. Malinojeżyna świetnie działa na układ trawienny. Można przechowywać ją w zamrażarce przez okrągły rok od zamrożenia i wykorzystywać przy problemach żołądkowych. Spożywana w niewielkich ilościach wpływa korzystnie na bóle brzucha i biegunkę.
Jeśli masz szczęście do świeżych liści malinojeżyny, warto wówczas stosować je w ramach rytuału czyszczenia jamy ustnej. Liście (wcześniej oczyszczone) nadają się do żucia – dzięki temu zapobiegają nadwrażliwości dziąseł i ich krwawieniu.
Ponadto malinojeżyna korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi, obniżając go. Spożywanie jej przyspiesza proces gojenia się ran, a także poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Warto wspomnieć również o tym, że w malinojeżynie znajduje się sporo żelaza, którego uzupełnianie niezbędne jest w walce z anemią.
Malinojeżyna – uprawa
Jeśli myślisz o samodzielnej uprawie malinojeżyny, musisz pamiętać, że jest to roślina zdecydowanie bardziej wymagająca w uprawie, niż gatunki rodzicielskie, z których powstała. Ma szczególne wymagania co do gleby, na której rośnie: ziemia powinna być żyzna, próchnicza, umiarkowanie wilgotna i przepuszczalna, o lekko kwaśnym odczynie pH. Bardzo źle znosi zarówno nadmierną wilgoć, jak i podłoże wysuszone i piaszczyste. W gorące, letnie dni krzew malinojeżyny zdecydowanie potrzebuje hojnego podlewania. W zimę zaś źle toleruje niskie temperatury – należy w porę zabezpieczyć go przed zimowym mrozem! Malinojeżyna owocuje na pędach dwuletnich – dzieje się to w lipcu oraz w sierpniu. Zbiory mogą być naprawdę obfite.
Jeśli do tej pory nie spotkałeś się z malinojeżyną – najwyższy czas to zmienić! W cieplejsze dni można przygotowywać z niej lekkie posiłki, zimą zaś spożytkujesz wcześniej przygotowane z niej przetwory, które odżywią Twój organizm, korzystnie wpływając na Twoje ogólne samopoczucie i zdrowie.