Każdy lubi pizzę – klasyczną margheritę, oryginalną calzone, a może z szynką parmeńską? Moglibyśmy się nią zajadać znacznie częściej, gdyby nie była dość kaloryczna. Na szczęście są sposoby, aby nieco ją „odchudzić” i przygotowywać bez wyrzutów sumienia. Przede wszystkim jednak postaw na wysokiej jakości i oryginalne włoskie składniki, a z pewnością będzie zdrowsza. Poniżej kilka sprawdzonych porad.
Spis treści
Pizza tradycyjna czy odchudzona?
Pizza nie jest typowo dietetycznym posiłkiem, ale nawet będąc na diecie, można pozwolić sobie na tzw. cheat meala – od czasu do czasu. Nie musisz jednak grzeszyć, aby zjeść smaczną, zdrową i nie tak tłustą pizzę – są sposoby, aby przygotować ją lżejszą niż tradycyjny włoski placek mający tylu miłośników na całym świecie. Możesz też wybrać się od czasu do czasu na pizzę w Warszawie, Wrocławiu czy innym mieście, zamówić ją na lunch albo przyjęcie w gronie znajomych. Jeśli jednak dbasz o linię i chcesz zrzucić kilka kilogramów, najlepiej, jeśli przygotujesz ją samodzielnie, zgodnie z kilkoma zasadami.
Domowa wersja pizzy – mniej kalorii
Nic się nie stanie – nawet jeśli jesteś na redukcji – jeśli od czasu do czasu zjesz pizzę Warszawie, w pizzerii Dominium, Biesiadowo czy Da Grasso. Po prostu skomponuj ją tak, aby miała bardziej dietetyczne składniki – np. szynkę zamiast salami lub więcej warzyw zamiast podwójnego sera, a także zdecyduj się na cienkie ciasto.
W domu z kolei możesz eksperymentować, przyrządzając jeszcze mniej tuczące placki – na przykład z mąki żytniej lub orkiszowej, bez ciężkiego sosu czy tłustych wędlin. Weź jednak pod uwagę, że taka pizza będzie inna w smaku – nie będzie to tradycyjny włoski placek, lecz danie powstałe jedynie na jego bazie. Poza tym w domu musisz upiec ją w zwykłym piekarniku, a nie da się ukryć, że pizza z pieca opalanego drewnem ma charakterystyczne walory.
Znajdź pizzerie w swojej okolicy na https://www.pizzadominium.pl/
Pizza w stylu fit – o czym warto pamiętać?
Cienkie ciasto na pizzę. Co prawda pizza jadana sporadycznie nie jest bardzo tucząca, ale jeśli będziesz ją przygotowywać zgodnie z kilkoma zasadami, możesz sobie na nią nawet częściej pozwolić. Przede wszystkim wybieraj cienkie klasyczne ciasto drożdżowe, które samodzielnie wyrobisz z raptem kilku składników. Omijaj ciasta mrożone, nie przygotowuj też placków na grubym cieście ani z podwójnym serem w rogach. Również pizza w wersji calzone nie jest polecana osobom na diecie odchudzającej.
Sos pomidorowy. Klasyczny sos do pizzy przyrządza się na bazie świeżych pomidorów – nie sięgaj po gotowe sosy dostępne w każdym markecie ani po ketchup. Wystarczą świeże warzywa, czosnek, oliwa z oliwek i zioła, aby szybko uzyskać tradycyjny dodatek. Jeśli masz ochotę na odmianę, unikaj sosów na bazie śmietany – zastąp ją na przykład jogurtem naturalnym.
Składniki. Aby pizza nie kojarzyła się z pustymi kaloriami, trzeba wybierać składniki dobrej jakości albo skusić się na kolację w pizzerii Dominium – w Warszawie, Toruniu itd. Warto zapiekać na niej także sezonowe warzywa i doprawiać ją dużą garścią ziół.