Jak dopasować dietę do trybu życia?

Nastała teraz modę na bycie „fit”. Dlatego też można zauważyć systematyczny wzrost zainteresowania zdrowym trybem odżywiania. Dzięki zdrowemu odżywianiu możemy w skuteczny sposób pracować nad swoim sylwetką. Czynniki żywieniowe mają bardzo duży wpływ na sylwetkę. Komponowanie posiłków wcale nie jest łatwe. Jak i również dokonywanie właściwych wyborów żywieniowych. Ważne jest, by dopasować swoją dietę do potrzeb i możliwości. Nie należy kierować się szablonami.

Kroki w celu dopasowania idealnej diety do trybu życia

Najważniejszą rzeczą jest zapoznanie się z podstawami. Jeżeli uzyskać podstawową wiedzę na temat zdrowego odżywiania to ułatwi Ci to życie. Także sprawi, że unikniesz popełniania wiele błędów. Należy również przyswoić sobie informacje źródłem jakich składników pokarmowych są poszczególne produkty żywnościowe. Warto również zapoznawać się z etykietami produkty. Nie tylko należy zwracać uwagę na ilość kalorii. Nie jest to bowiem jedyny czynnik weryfikujący jakoś produkty żywnościowego. Ważny jest również skład surowcowy. Należy również zwracać uwagę, jak mocno dany produkt jest przetworzony.

Drugim krokiem jest zapoznanie się z zasadami. Dieta, od razu kojarzy nam się z odchudzaniem. Należy jednak pamiętać, że dieta to sposób odżywiania jednostki lub danej populacji. Wiele osób odżywia się w sposób przypadkowy. Nie oznacza to jednak, że osoba nie ma diety. Oznacza to, że jest ta dieta błędnie komponowana. Dieta również nie polega tylko na obniżenie masy ciała. Nie musi w ogóle łączyć się z tym. Wiele osób zwraca uwagę na dietę. Chcę bowiem poprawić swoją kondycje, zwiększyć masę mięśniową, polepszyć samopoczucie.

Po trzecie należy również pamiętać o swoim stylu życia. Jeżeli jesteś osobą, która jest aktywną zawodowo- nagle nie wywrócić całego swojego dnia do potrzeb treningu. Wiadomo, będą potrzebne kompromisy. Należy jednak skorygować palenie papierosów, nadużywanie alkoholu. Jednak nie należy dopuścić do tego, by cała nasza uwagę była skierowana tylko na dietę. To uniemożliwiłoby prawidłowe funkcjonowanie. Jeżeli bierzemy pod uwagę dłuższą perspektywę czasową- byłoby to niemożliwe. Trzeba zatem określić ilość posiłków. Ustalić taką, by pasowała do naszego planu dnia. Należy więc przygotować dania, które będziesz mógł przygotować i zjeść. Zamiast sześciu, mogą być to cztery posiłki. Powinno się również zastanowić, jaką kwotę chcesz przeznaczyć na jedzenie.

Czwartym krokiem jest uwzględnienie swoich preferencji kulinarnych. Warto wiedzieć, iż zdrowe posiłki mogą być smaczne. Pogłoski, że to co zdrowe jest nie smaczne jest- wyssane z palca. Warto wiedzieć, że jeżeli chcesz schudnąć, czy zgrubnąć- nie musisz zmuszać sie do niesmacznych potraw. Takie działania prowadziłoby do frustracji. Wszystko więc zależy od Twoich gustów kulinarnych. Każdy ma inne.
W celu poprawy sylwetki i zdrowia skuteczność działań podjętych w tym celu, zależy od wielu czynników. Wszystko jednak sprowadza się do tego, by plany żywieniowy czy treningowe był adekwatne do naszego organizmu.

Dieta odchudzająca – przykładowa rozpiska diety odchudzającej

Dzień 1
Śniadanie: 4 łyżki muesli wielozbożowego bez cukru z szklanką mleka 2% tłuszczu, kiwi
II śniadanie: 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa z łyżeczką masła, plastrem polędwicy sopockiej, cykorią i pomidorem
Obiad: talerz zupy pomidorowej z makaronem pełnoziarnistym (350 ml), plaster duszonej polędwicy wołowej (100 g), 100 g brokułów z wody, łyżeczka płatków migdałowych
Podwieczorek: duże jabłko, 2 mandarynki
Kolacja: sałatka z piersi kurczaka (100 g) z pomidorem i sałatą

Dzień 2
Śniadanie: omlet z 2 jajek z słupkami papryki i szczypiorkiem, 2 mandarynki
II śniadanie: 2 kromki chleba chrupkiego, serek wiejski z pomidorem
Obiad: talerz zupy jarzynowej na wywarze warzywnym (350 ml), 3 łyżki ryżu brązowego, pieczona pierś indyka (150 g), surówka z pora, marchewki i jabłka
Podwieczorek: salaterka galaretki pomarańczowej, 1 mandarynka
Kolacja: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, sałatka z tuńczyka z wody (150 g) z pomidorem i rukolą
Masz tylko tydzień i chcesz schudnąć? To jest możliwe! Zobacz, jak to zrobić!

Dzień 3
Śniadanie: 2 kromki chleba razowego z plastrem pieczeni drobiowej i cykorią, pół papryki, mały kiszony ogórek
II śniadanie: 2 małe grzanki z żółtym serem i pomidorem
Obiad: talerz zupy brokułowej na wywarze warzywnym (350 ml), 3 łyżki kaszy pęczak, 2 łyżki gulaszu wołowego, kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem i marchewką
Podwieczorek: szklanka maślanki naturalnej
Kolacja: mała grahamka, 2 szaszłyki warzywne z pomidorem, papryką i pieczarkami z łyżeczką oliwy z oliwek

Dzień 4
Śniadanie: koktajl z banana i szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżki otrąb owsianych
II śniadanie: sałatka grecka z sałaty, dużego pomidora, 4 oliwek, 2 plasterków sera feta, 2 wafle ryżowe pełnoziarniste
Obiad: talerz zupy kalafiorowej na wywarze warzywnym (350 ml), 2 średnie ziemniaki, zrazy cielęce (150 g) z sosem pieczarkowym, surówka z białej kapusty z marchewką, cebulką i jabłkiem
Podwieczorek: 10 migdałów, 2 mandarynki
Kolacja: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, sałatka z jajkiem, zielonym groszkiem, pomidorem i papryką

Dzień 5
Śniadanie: duża bułka grahamka z łyżeczką dżemu niskosłodzonego, szklanka kefiru, mandarynka;
II śniadanie: brokuły gotowane na parze (150 g) z jajkiem na twardo, pomidorem i połową papryki, kromka chleba chrupkiego
Obiad: zupa krem z zielonego groszku (350 ml), mintaj duszony w pomidorach (150 g), 2 ziemniaki, surówka z pora, marchewki i kiszonego ogórka
Podwieczorek: koktajl ze szklanki maślanki ze szpinakiem, natką pietruszki i koperkiem
Kolacja: zapiekanka z 2 ziemniaków, marchewki, 2 plasterki wędliny z piersi indyka, plasterka sera żółtego, sałata.
Dietetyczny obiad zabierz ze sobą do pracy!

Dzień 6
Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z 2 plasterkami wędliny drobiowej i plasterkiem sera żółtego, pomidor, papryka
II śniadanie: mały jogurt naturalny, 2 ciasteczka owsiane
Obiad: talerz czerwonego barszczu (350 ml), 6 sztuk pierogów ruskich, garść roszponki
Podwieczorek: miseczka surówki z jabłka i marchewki z rodzynkami
Kolacja: sałatka z pieczonej piersi indyka (100 g) z pomidorem, 2 łyżkami zielonego groszku i kapustą pekińską, kromka chleba chrupkiego

Dzień 7
Śniadanie: grahamka z 2 łyżkami pasty rybno-twarogowej z koperkiem
II śniadanie: sałatka owocowa z połowy banana, jabłka i grejpfruta
Obiad: talerz zupy ogórkowej na wywarze warzywnym (350 ml), spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym, sałata z pomidorem i szczypiorkiem
Podwieczorek: szklanka kefiru, 2 kostki gorzkiej czekolady
Kolacja: 2 grzanki z chleba pełnoziarnistego z 2 plasterkami wędliny drobiowej, pomidorem i kiszonym ogórkiem.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest