Każdy po kilku dniach obżarstwa zastanawia się czy to nie dobije się na przyroście masy ciała. Warzymy się wtedy nawet kilka razy dziennie i wciąż sprawdzamy czy przytyliśmy. Czasem jednak nie warto się tym przejmować. Dlaczego? Odpowiedz znajdziemy w tym artykule.
Spis treści
Co się dzieje w ludzkim organizmie podczas spożywania dużej ilości pokarmu?
Nawet osobom zdrowo się odżywiającym zdarzają się dni łakomstwa i nie jest to nic dziwnego. W każdej kulturze jest zarezerwowanych kilka dni na obżarstwo. Po takich dniach zastanawiamy się czy już tkanka tłuszczowa nagromadziła się w naszym organizmie. Całe szczęście nie. Ludzki organizm ma wykształcone w trakcie ewolucji mechanizmy magazynowania energii. Najefektywniejszym z nich jest mechanizm magazynowania energii w tkance tłuszczowej za pomocą cząsteczek zwanych trójglicerydami, czyli praktycznie najprostszymi cząsteczkami tłuszczu. Szczupła osoba dorosła potrafi zgromadzić około 130 000 kcal energii z tkanki tłuszczowej w postaci trójglicerydów. Natomiast u osoby otyłej ilość komórek tłuszczowych i magazynowanej w niej energii może wynieść nawet ponad milion kalorii. Przeliczając to na ilość energii, jaką średnio wydatkuje organizm, to całkiem sporo, ponieważ zapotrzebowanie energetyczne dorosłej osoby to średnio od 1600 do 2600 kcal na dobę.
Sytuacja z drugie strony może być nieco inna. Jeżeli do organizmu dostarczy się większą ilość energii niż wynosi wydatek energetyczny, ciało będzie za wszelką cenę starało się tę energię zmagazynować. W przypadku osób szczupłych, jednorazowy nadmiar kalorii będzie wydatkowany w postaci ciepła. Jest to również częściowa odpowiedź na pytanie, dlaczego niektórzy mają problemy z nabraniem masy ciała. Warto również wiedzieć, że już w trakcie jednorazowej nadwyżki kalorycznej, szczególnie przy posiłku składającym się z dużej ilości węglowodanów i tłuszczów, wzrasta oporność na insulinę. Oznacza to, że organizm nie jest w stanie sprawnie spalić dostarczonej energii. W związku z tym, aby nie stracić cennego surowca, jakim jest energia, organizm magazynuje ją szybko najpierw w mięśniach w postaci glikogenu, a następnie w wątrobie i tkance tłuszczowej pod postacią wspomnianych trójglicerydów. Im takie zdarzenia mają miejsce częściej tym organizm sprawniej uczy się magazynować tłuszcz.
Co jeśli waga pokazuje kilka kilo więcej?
Po jednorazowej uczcie można często zauważyć na drugi dzień wzrost wagi od jednego do kilku kilogramów. Nie jest to całe szczęście sama tkanka tłuszczowa. Dużą część tej wagi może stanowić woda zgromadzona w organizmie. W magazynowaniu wody w organizmie pomaga:
- Sól. Ma wpływ na gromadzenie wody. Cząsteczki soli wiążą wodę i zatrzymują ją w organizmie nawet do kilku dni, szczególnie w przestrzeni pozakomórkowej
- Błonnik. Również sprawnie łączący cząsteczki wody. Po posiłku bogatym w błonnik, pasaż treści jelitowej może trwać u zdrowej osoby do 3 dni.
- Cukry proste. Także magazynują wodę w organizmie. W skrajnych wypadkach mogą powodować obrzęki, szczególnie dłoni, palców i stóp
- Alkohol. On również zatrzymuje wodę w organizmie. Może to również skutkować obrzękami i większą masą ciała przez najbliższe kilka dni
Jak długo utrzymują się kilogramy ?
Efekty jednodniowej sutej uczty mogą się utrzymywać w organizmie nawet do tygodnia. Zostaje zachwiane wtedy wiele szlaków metabolicznych. Jednak jednorazowa uczta nie jest rzeczą złą. psychicznego. Należy jednak zwrócić uwagę, aby tego rodzaju uczty nie pojawiały się za często. Jak widzimy nie warto się przejmować dodatkowymi kilogramami po uczcie, nie są one czymś stałym, poza tym mamy kilka dni w roku, które są nieodzowną częścią ucztowania.