Pierwsze zapiski dotyczące kawy i jej spożywania w Europie, pojawiły się w XVI wieku. Czarny, pochodzący z Etiopii napój, pobudza do działania, nawet największych śpiochów. Zapewne niewielu z nas, wyobraża sobie poranek, bez aromatycznej kawy z dodatkiem lekkiej śmietanki. Dla najbardziej zabieganych, kawa jest często pierwszym śniadaniem. Czy na pewno powinniśmy pić kawę z samego rana? Okazuje się, że nie.
Spis treści
Picie kawy a zdrowie
Kawy nikomu nie trzeba przedstawiać. Ten magiczny napój można pochwalić za wiele pozytywnych właściwości. Czarny napój wspomaga metabolizm, pomagając osobom chcących zgubić parę zbędnych kilogramów. Dla znużonych i zawalonych pracą osób, jest wybawieniem. Kawa pobudza wzmacnia pamięć i koncentracje. Jest szczególnie przydatna podczas wytężonej pracy, nauki do egzaminów i w czasie długotrwałej jazdy samochodem. Wraz z ogólnym wzmocnieniem organizmu, poprawia również humor. Kawa, zwiększa produkcje serotoniny, której niedobór może prowadzić do złego nastroju, senności i braku chęci do działania. Zarówno parzona, jak i rozpuszczalna kawa polecana jest wszystkim, pomijając kobiety w ciąży. Napój chroni przed pojawieniem nowotworów, zmniejsza ryzyko Alzheimera, Parkinsona oraz cukrzycy.
Kiedy picie kawy może być niezdrowe?
Przeciwwskazania do picia kawy dotyczą głównie kobiet w ciąży. Ze względu na zawartość kofeiny, kawę nie powinny spożywać osoby, które cierpią na bezsenność, borykają się z nadciśnieniem, arytmią serca i spożywają dużo napoi energetycznych. Niestety, mała czarna wypłukuje magnez z organizmu. Osoby, które piją dużo kawy w ciągu dnia, powinny uzupełniać magnez w postaci tabletek lub napoi magnesowych. Osoby, które mają do wyboru kawę rozpuszczalną i kawę parzoną, powinny pomyśleć o plusach i minusach, każdej z nich. Oczywiście, każdy ma swój ulubiony typ. Kawa ziarnista, jest kawą naturalną, zbierana z krzewu kawowego. To ona, w nieprzetworzonej formie trafia na sklepowe półki. Natomiast kawa rozpuszczalna jest modyfikowana, poprzez zastosowanie procesów technologicznych. Rozpuszczalne ziarenka kawy powstają z gorszych nasion kawowych. Wadą picia kawy rozpuszczalnej jest nikiel, który może być w niej zawarty.
Kortyzol a kawa. Czy można pić kawę chwilę po przebudzeniu?
Kortyzol, inaczej nazywany hormonem stresu, jest odpowiedzialny za naszą motywacje do działania. Jego wysoki poziom przypada na godziny poranne, między 8:00 a 9:00 rano oraz między 12:00-13:00 i 17:30-18:30. Jak myślisz, czy kawa spożywana w tych godzinach, pozytywnie wpłynie na nasz organizm? Niestety, naukowcy potwierdzili, że pijąc mała czarną w wczesnych godzinach porannych, dochodzi do osłabienia jej działania oraz zwiększenia produkcji kortyzolu. W rezultacie, napędzanie organizmu kawą, w chwili jego największej gotowości, może być niekorzystne w skutkach. Wstając z łóżka, nie musisz od razu biec do kuchni nastawić wodę na gotowanie. Picie kawy rano, przy największym stężeniu kortyzolu, zminimalizuje działanie kofeiny w twoim organizmie. W efekcie będziesz potrzebować co raz więcej filiżanek, mocnej kawy.
Kawa na czczo
Kawa na czczo, jest jednym z punktów diety Fultona. Restrykcyjne spożywanie kawy na czczo, jest jednak bardzo niefajnym przeżyciem, dla organizmu. Mała czarna, może szybko postawić na nogi, jednak przyniesie ona krótkotrwałe pobudzenie oraz głód. Dużym minusem spożywania kawy na czczo są problemy z zgagą i niestrawnością. Osoby, które zastępują śniadanie filiżanką kawy, mogą być szczególnie narażone na wrzody żołądka, zgagę i chorobę refleksową.