Dieta bez węglowodanów – zasady i efekty

Diety polegające na eliminacji węglowodanów cieszą się popularnością już od ubiegłego stulecia. Dlaczego są tak skuteczne w procesie utraty wagi? Na jakich zasadach się opierają? Jakie skutki uboczne mogą powodować? Podpowiadamy.

Dieta bez węglowodanów – jakie są jej zasady?

Pierwszą, fundamentalną zasadą tej diety, jest wyeliminowanie produktów zawierających węglowodany. Należy wówczas wykluczyć cukier i słodycze, ale także owoce, niektóre warzywa oraz wszelkie produkty mączne. Produkty, które możemy spożywać, to wszelkie produkty bez węglowodanów, czyli nabiał (twaróg, jogurt naturalny, kefir), ryby, jaja oraz wszelkiego rodzaju mięso. Można jeść również warzywa takie jak pomidory, ogórki, brokuły, kalafior, sałaty. Nie zawierają one bowiem skrobii.

Co ciekawe, kolejna zasada diety niskowęglowodanowej mówi o tym, że dozwolone produkty możemy jeść w dowolnych ilościach. Wynika to z przekonania, że jedząc tylko białko i tłuszcz, szybciej jest się sytym i automatycznie zmniejsza się apetyt i uczucie głodu. Istotne jest również jedzenie małymi kęsami i długotrwałe przeżuwanie. Dzięki temu, skuteczniej pobudza się obecny w podwzgórzu ośrodek sytości, i czujemy się syci po zjedzeniu mniejszej ilości jedzenia w porównaniu do tego, kiedy jemy szybko.

Istotnym założeniem diety niskowęglowodanowej jest to, żeby traktować ją jako dietę krótkotrwałą, przeznaczoną na konkretny okres czasu. Nie powinno się jej traktować jako stały sposób żywienia. Dlaczego? Już krótkotrwałe stosowanie diety skutkuje pojawieniem się nieprzyjemnych skutków ubocznych. Całkowite wyeliminowanie węglowodanów z diety może prowadzić do trwałych negatywnych zmian w organizmie.

Dieta bez węglowodanów – jakie skutki uboczne może wywoływać?

Węglowodany są głównym źródłem energii. Są również niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ich całkowite wyeliminowanie z diety może skutkować nieprzyjemnymi objawami. Są to między innymi:

  • problemy z pamięcią i koncentracją
  • spadek nastroju
  • nudności, zaparcia i biegunki
  • skurcze mięśni
  •  zaburzenia rytmu serca

Dieta bez węglowodanów – kto nie powinien jej stosować?

Dieta polegająca na eliminacji węglowodanów nie jest wskazana dla każdego. Kto nie powinien jej stosować? Dzieci i młodzież, ponieważ węglowodany są kluczowym składnikiem odżywczym potrzebnym do prawidłowego rozwoju organizmu. Sportowcy i osoby ciężko pracujące fizycznie, ponieważ ich metabolizm jest bardzi intensywny, a węglowodany są również głównym źródłem energii. Osoby, które muszą dużo się uczyć, gdyż niedostateczna podaż węglowodanów skutkuje pogorszeniem procesów zapamiętywania oraz koncentracji. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, ponieważ zarówno kobieta w ciąży, płód, kobieta karmiąca i noworodek mają wysokie zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze.

Dieta bez węglowodanów – jakie są jej efekty?

Dieta, w której eliminuje się produkty zawierające węglowodany prowadzi do szybkiej utraty kilogramów. Wynika to z faktu, że węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu. Kiedy nie dostarczamy ich wraz z pożywieniem, organizm szybko zaczyna pobierać energię ze źródła zapasowego, jakim jest zmagazynowana tkanka tłuszczowa. Dlatego też, jest to odpowiednia dieta dla osób, którym zależy na uzyskaniu szybkich efektów (o ile nie występują u nich żadne przeciwwskazania).

Diety bez węglowodanów lub znacznie ograniczające ich spożycie – przykłady

Dieta dr Dukana, czyli dieta proteinowa podzielona na 4 fazy. Początkowo zaleca się jedzenie wyłącznie produktów białkowych. W każdej kolejnej fazie, do jadłospisu dołącza się kolejne produkty. Docelowo, przez cały czas po jej zakończeniu, dr Dukan zaleca, aby jeść wyłącznie proteiny przez jeden dzień w tygodniu. Dieta dr Lutza, która pozwala na jedzenie białka i tłuszczu w dowolnych ilościach. Z kolei węglowodany w tej diecie, zaleca się jeść w konkretnej ilości – 72 gramy na dobę. Dieta ketogeniczna, czyli dieta jednocześnie niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa. Zakłada, że około 80-90% składników odżywczych powinny stanowić tłuszcze, a pozostałe 10-20% białka i węglowodany. Taki sposób odżywiania prowadzić ma do powstania w organizmie zjawiska ketozy, czyli procesu rozpadu tłuszczów.

Podsumowując, dieta niskowęglowodanowa może być skuteczna w walce ze zbędnymi kilogramami. Nie jest jednak przeznaczona dla każdego. Co więcej, podobnie jak każda dieta eliminacyjna, powinna być skonsultowana z lekarzem lub dietetykiem.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest