Dania wielkanocne fit, czyli co warto przygotować dla rodziny!

Zaskocz swoich bliskich i przygotuj im wyjątkowe wielkanocne danie. Jeśli jesteś na diecie, to wcale nie musisz z niej rezygnować na rzecz Świąt Wielkiej Nocy. W prosty sposób możesz przygotować wielkanocne dania tak, aby były smaczne i mniej kaloryczne. Wystarczy, że trochę zmienisz skład tradycyjnych przepisów.

Dietetyczny majonez

Majonez od zawsze króluje na wielkanocnym stole. Jednak jest bardzo kaloryczny a przez to nieodpowiedni dla osób z nadwagą lub na rygorystycznej diecie. Łyżka majonezu zawiera prawie 200 kalorii. W dodatku majonez zawiera liczne konserwanty, barwniki i stabilizatory co czyni go bardzo niezdrowym produktem. Świetnym sposobem na zastąpienie sklepowego majonezu jest własny wyrób. Do przygotowania majonezu domowej roboty konieczne są następujące składniki:

  • 3/4 szklanki oleju (najlepiej rzepakowego)
  • 3 żółtka
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 3 łyżki musztardy (dla smaku)

Sposób przygotowania:

Należy wlać do jednej miski sól, sok z cytryny lub limonki i żółtka. Następnie zmieszać wszystko trzepaczką jednocześnie dodając olej. Całość należy trzepać do momentu aż powstanie sos. Ostatnim krokiem jest dodanie musztardy. Preferowana ilość to trzy łyżki, ale oczywiście można ją zmodyfikować.
Bardziej dietetyczny majonez możemy uzyskać przez połączenie tradycyjnego majonezu z jogurtem. Im większą proporcję będzie miał jogurt w stosunku do majonezu, tym wyrób będzie zdrowszy i mniej kaloryczny.

Dietetyczny żurek

Dania wielkanocne na ciepło również mogą być bardzo kaloryczne. Takim przykładem jest na przykład żurek, który ma około 500 kalorii w jednej porcji! Dzieje się tak dlatego, że składa się z bardzo kalorycznych składników takich jak: kiełbasa, jajko i ziemniaki. Żurek odchudza się poprzez zrezygnowanie z dodatków. Tradycyjna wielkanocna zupa będzie bardziej dietetyczna, jeśli zamiast tłustej kiełbasy wybierzesz szczuplejszą- na przykład z mięsa kurczaka. Zwróć uwagę na etykietę, gdyż tam znajdziesz informacje o tym, jak wiele procent mięsa tak naprawdę zawiera produkt. Aby żurek był jeszcze zdrowszy, możesz przygotować beztłuszczowy bulion. Nie dodawaj do niego boczku, a jedynie same warzywa- dzięki temu będzie znacznie zdrowszy. Zakwas również przygotuj samodzielnie. Zyskasz wtedy pewność, że nie ma w nim zbędnych cukrów lub konserwantów.

Do przygotowania zakwasu będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • ząbek czosnku
  • pół szklanki mąki żytniej
  • dwie szczypty pieprzu
  • dwa liście laurowe
  • trzy ziarenka ziela angielskiego

Na początku przygotuj słoik. Następnie włóż do niego przyprawy wraz ze zgniecionym czosnkiem. Dodaj mąkę i wszystko zalej ciepłą, przegotowaną wodą. Przykryj słoik gazą lub czystą ściereczką i czekaj. Po czterech dniach zakwas będzie gotowy. Pamiętaj, tylko żeby codziennie zamieszać go rano i wieczorem. Jeśli tego nie zrobisz, może pojawić się pleśń.

Do przygotowania dietetycznego żurku będą Ci potrzebne:

  • ½ litra zakwasu
  • 2 litry bulionu
  • 250 g kiełbasy z kurczaka
  • łyżka startego chrzanu
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie łyżeczki majeranku

Zmieszaj ze sobą bulion warzywny, czosnek i pokrojoną kiełbasę. Gotuj wszystko przez następne 20-40 minut. Następnie wyjmij kiełbasę z żurku i dodaj zakwas. Wlewaj go po trochu, jednocześnie sprawdzając, czy żurek nie jest za kwaśny. Następnie dopraw go dla smaku i gotowe. Nie dodawaj do niego jajek, jeśli nie chcesz, żeby był zbyt kaloryczny. A może znasz jakieś inne sposoby na dietetyczne wielkanocne dania? Jeśli tak to koniecznie podziel się z nimi w komentarzu.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest