Czy masło orzechowe może być fit?

To nie przypadek, że stali bywalcy siłowni wcinają pastę z orzechów. Zdrowy olej w połączeniu z dużą zawartością białka jest świetnym elementem diety sportowców czy popularnej ostatnio diety ketogenicznej. Okazuje się wiec, że masło orzechowe może być fit. Jak to dokładnie działa?

Właściwości masła orzechowego

O tym, że orzechy są dobre dla naszego zdrowia, chyba nie trzeba nikomu mówić. Mają dużo cennych witamin i składników odżywczych, które pomagają regulować pracę wielu narządów. Przede wszystkim wspierają pracę serca i układu krwionośnego, mają dobry wpływ na układ nerwowy i poprawiają koncentrację. Zawierają także przeciwutleniacze (głównie witaminę E), które opóźniają procesy starzenia się skóry. Z tego między innymi powodu sportowcy i miłośnicy bycia fit wzbogacają swoją dietę o zdrowe masło orzechowe.

Teraz jednak pora, aby wyjaśnić różnicę pomiędzy zdrową a niezdrową pastą z orzechów. Przede wszystkim chcąc korzystać z dobrodziejstw składu takiej pasty, powinien on być jak najkrótszy i najprostszy. Najlepsze smarowidła z orzechów to takie, które zawiera tylko orzechy. Czyli pasta 100%. Bez dodatku soli czy tym bardziej cukrów. Dopuszcza się jedynie proces wcześniejszego prażenia lub pieczenia, który wydobywa aromat orzechów nie niszcząc ich prozdrowotnych właściwości. Taki czysty skład pozwala też zachować niski indeks glikemiczny potrawy, co ma kluczowe znaczenie w przypadku diet opartych o obniżoną lub ściśle kontrolowaną podaż cukrów.

Kaloryczność masła orzechowego

Czy taka zdrowa pasta z orzechów wciąż jest kaloryczna? Zdecydowanie tak. Kaloryczność różnych past różni się nieco w zależności od orzechów, z których ją przygotowano. Za najmniej kaloryczne uchodzi smarowidło z migdałów (572 kcal/100g), pistacji (560 kcal/100g) i zwykłych arachidów (580 kcal/100g). Nieco bardziej kaloryczne jest masło z orzechów laskowych (709 kcal/100g). Różnice nie są jednak znaczące.

Czy zatem masło orzechowe może być fit? Okazuje się, że tak, a przyczyn jest kilka. Samo w sobie nie jest dietetyczne, natomiast bardzo dobry skład sprawia, że są to tzw. zdrowe kalorie. Przede wszystkim wysokonienasycone kwasy tłuszczowe Omega, których spożywanie zaleca się osobom pozostającym na diecie ketogenicznej (wysokotłuszczowej i niskocukrowej). Dodatkowo bardzo duża zawartość białka sprawia, że znakomicie pomaga w budowie masy mięśniowej osobom uprawiającym regularny sport. Takie kalorie nie są pustymi kaloriami, o ile przetworzymy je na energię potrzebną do zasilenia organizmu podczas aktywnego dnia.

Umiar w jedzeniu jest kluczem do sukcesu

Aby nie przytyć zaleca się spożywanie masła orzechowego w małych ilościach, za to regularnie. Choć niekiedy trudno oprzeć się pokusie, starajmy się nie wyjadać go łyżkami z pudełka. Dodawajmy za to po łyżce stołowej do różnych potraw. Istnieje wiele świetnych przepisów fit z masłem przechowym. Warto wzbogacać nim szczególnie śniadania, które powinny być relatywnie najbardziej kaloryczne i bogate w cenne składniki odżywcze.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest