Czerwone mięso czy jest zdrowe? Sprawdź właściwości oraz jak wpływa na organizm

Na temat czerwonego mięsa powstało wiele teorii. Nie wszystkie są zgodne z prawdą. Czy czerwone mięso rzeczywiście szkodzi? Jakie ma właściwości? Trzeba je jeść?

Czerwone mięso – szkodliwe czy nie?

Szkodliwość czerwonego mięsa jest tematem sporów od wielu lat. Nie brakuje zwolenników teorii mówiącej, że jest ono niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przeciwnicy uważają z kolei, iż czerwone mięso jest przyczyną chorób układu krążenia.

Czerwone mięso zawiera większą ilość tłuszczu niż mięso białe. Co więcej, składają się na nie w dużej mierze nasycone kwasy tłuszczowe. Spożywanie ich w znacznych ilościach, prowadzi do zmian miażdżycowych, które wywołują wylew krwi do mózgu lub zawał serca. Nienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w mięsie białym, chronią organizm przed takimi zmianami. Informacje te znajdują potwierdzenie w statystykach. Czerwone mięso zwiększa też ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty, piersi czy przewodu pokarmowego. Nie ma jednak wystarczających dowodów na to, że czerwone mięso jest rakotwórcze. Ale mięso przetworzone przyczynia się do powstawania raka jelita grubego.

Osoby, które walczą z anemią, powinny wzbogacić swoją dietę w mięso czerwone. Zawiera ono dużo żelaza, a to z niedoborem właśnie tego składnika mierzą się takie osoby. Nie ma wyraźnych przeciwwskazań, aby osoby pozostające na diecie, spożywały czerwone mięso. Trzeba oczywiście zadbać o właściwe przygotowanie i odpowiedni rodzaj.

Czerwone mięso – rodzaje

Mięso czerwone pochodzi od zwierząt łownych i hodowlanych. Do mięs czerwonych zalicza się choćby popularne ostatnio mięso kaczki. Należy do nich również wieprzowina, koźlina, gęś, baranina, jagnięcina, wołowina, mięso osła, dziczyzna i konina. Produktami z czerwonego mięsa, które są najczęściej spożywane przez konsumentów, są: konserwy mięsne, parówki, pasztety, kiełbasy, szynki oraz gotowe potrawy.

Jakie mięso należy jeść?

Dietetycy przekonują, że mięso jest nam potrzebne, ponieważ stanowi cenne źródło żelaza, tłuszczu, witamin, składników mineralnych i białka. Należy je jednak spożywać w niewielkich ilościach, bo zawiera dużo niezdrowego tłuszczu. Nie dotyczy to też każdego mięsa. Tak samo, jak rodzaj mięsa, ważny jest sposób jego przyrządzania. Lekarze odradzają smażenie oraz grillowanie mięsa. Mają negatywny wpływ na poziom cholesterolu. Najzdrowsze jest to gotowane na parze i pieczone. Powinno być też jak najmniej przetworzone. Jedzenie tłustszych ryb jest zdrowsze, niż jedzenie czerwonego mięsa, więc warto postawić właśnie na ryby morskie.

Zasadniczo mięso powinniśmy spożywać 3 razy w tygodniu. Należy wybierać mięso najchudsze i jak najmniej przetworzone. Czyli takie, które nie zostało poddane obróbce technologicznej w celu nadania mu odpowiedniego zapachu, barwy, objętości czy smaku. Na pewno mięso białe nie może być spożywane zamiast czerwonego. I odwrotnie. Trzeba przy tym zachować właściwe proporcje. Mięso białe jest szczególnie polecane w dietach odchudzających. Oba rodzaje mięs powinny być dostarczane również dzieciom. Dobrym przykładem mięsa czerwonego jest, chociażby królik.

Podsumowując, mięso białe i czerwone różni się nieco składem, ale tego drugiego nie należy całkowicie eliminować. Warto jednak ograniczyć tłuste i przetworzone gatunki mięsa i podawać je z dużą ilością warzyw. Pomoże to uniknąć chorób serca czy cukrzycy. Światowa Organizacja Zdrowia również zaleca produkty niepoddane konserwacji.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest