Spis treści
Składniki:
- marchew
- batat – 1 szt.
- cebula – 2 szt.
- imbir świeży – 1 małe kłącze
- mleczko kokosowe – 4 łyżki
- limonka – 1 szt.
- papryczka chili – 1 szt.
- kolendra – 0,5 pęczka
- jabłko zielone – 1 szt.
- imbir mielony – 1 szczypta
Sposób przygotowania:
- rozgrzewamy patelnię, wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dwie marchewki odkładamy na bok. Tak podsmażone warzywo przekładamy do garnka
- na tej samej patelni podsmażamy batata. Dodajemy gotową marchew, mieszają. Całość zalewamy wodą
- w międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i szklimy na patelni. Na sam koniec dodajemy do wywaru warzywnego. Taką mieszankę gotujemy do miękkości warzyw
- chili siekamy drobno i dodajemy do zupy
- doprawiamy kminem oraz imbirem (ilość wedle uznania)
- zupę blendujemy na jednolitą masę
- dodajemy mleczko kokosowe do zupy, ponownie blendując
- doprawiamy solą oraz sokiem z limonki
- odstawioną marchew siekamy w kostkę, smażymy na patelni
- kolendrę siekamy, jabłko kroimy w kostkę
- zupę nalewamy do miski, posypujemy podsmażoną marchewką, jabłkiem, kolendrą oraz chili