Wigilia to wspaniały okres rodzinnych spotkań,gdzie rodziny jednoczą się przy suto zastawionym wigilijnym stole. Często jako ludzie chcemy sobie dogodzić i przyrządzamy potrawy ,które cieszą nasze oko jednak zwykle okazują się bombami kalorycznymi . Tradycja wigilijna wnosi na nasz stół 12 dań ,które przeważnie nie są lekkie i powodują ociężałość całego organizmu. A gdy mija wigilijny szał i stajemy na wadze, nie możemy uwierzyć w to, co widzimy i łapiemy się za głowę ! Jak możemy przygotować wigilię, tak by móc jeść wszystko ,lecz nie przytyć ? Czy jest to w ogóle możliwe?
Spis treści
Fit wigilia dieta a przygotowanie
Wigilijne dania wcale nie muszą być ciężkie i tłuste . Możemy rozkoszować się wspaniałymi bożonarodzeniowymi smakami w wersji light . Gdy od miesięcy stosujemy dietę i ćwiczymy i nie chcemy utracić efektów swojej ciężkiej pracy przez świąteczne obżarstwo, możemy z powodzeniem zasięgnąć porad i przygotować takie potrawy, które nic nie ujmą z bożonarodzeniowego stołu,a będą przy tym mniej kaloryczne i zdrowsze!
Nasz żołądek musi poradzić sobie z nie lada wyzwaniem w tę wigilijną noc,gdy my odpoczywamy po sutym posiłku on musi ciężko pracować, aby poradzić sobie z tym, co się w nim znalazło.
Co zatem zrobić, by zjeść dobrze i lekkostrawne?
Musimy pamiętać ,że nie może w naszej wigilijnej diecie zabraknąć błonnika . Czyli stawiamy na dużą ilość warzyw i owoców ,ponieważ zawierają mało kalorii i dużo błonnika. Doskonałym rozwiązaniem będą pełnowartościowe makarony czy ryż brązowy, które zawierają w sobie węglowodany złożone. Możemy również sięgnąć po maślanki,kefiry oraz wszelkiego rodzaju produkty fermentowane przyspieszaj one perystaltykę jelit ,regulują ich pracę ,możemy w ten sposób uniknąć niechcianych zaparć, które w okresie świątecznym nasilają się dosyć często.
Musimy pamiętać,że mamy taki tradycyjny zwyczaj ,przygotowywać wszelkie potrawy w nadmiarze co powoduje to, że zwykle dojadamy wszystko po świętach ,więc tym razem przygotujmy wszystkiego mniej. Świetnym rozwiązaniem jest też zamrożenie nabywającego jedzenia lub zawekowanie i odłożenie na półkę do spiżarni .Na pewno w przyszłości będzie jak znalazł. Podczas kolacji wigilijnej jedzmy wszystko,próbujmy wszystkiego, ale w małych ilościach. Najlepiej przygotować sobie jak najmniejszy talerzyk i przyjmować małe porcje. Unikajmy repety i dokładania sobie. W ten sposób będziemy mogli również mieć kontrolę nad tym, co spożywamy. Dobrym pomysłem jest również spacer po kolacji lub pasterka. Będziemy mogli poruszać się i pomóc organizmowi w trawieniu pokarmu.
Przygotowanie wigilijnych produktów fit
Doskonałym rozwiązaniem dla tradycyjnego karpia jest karp w folii. Przyprawionego karpia zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut. Oczywiście smażenie ryby na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu też jest świetnym rozwiązaniem . Karpia można również z powodzeniem stosować w formie pulpecików, które przyprawione ziołami, powodują lepszy smak i trawienie. Odpowiednio dobrana kompozycja ziół przyspieszy trawienie, przez co nie odczujemy zbędnego ciężaru na żołądku.
Przepisy wigilijne light:
Pulpeciki z karpia:
- 500 g filetów karpia
- czerstwa bułka
- jeden ząbek czosnku
- łyżeczka skórki z cytryny
- 1 jajko
- łyżka kaszy manny
- tymianek , sól, pieprz
- 5 łyżeczek żelatyny
- 2,5 l warzywnego wywaru.
Sposób przygotowania:
Karpia mielimy razem z bułką namoczoną w wodzie,cebulą i czosnkiem .Kolejne dodajemy jajko,kaszę mannę,pieprz,zioła i sól. Wszystko razem dobrze mieszamy i formujemy kuleczki Następnie gotujemy je w wywarze z warzyw. Kuleczki wyciągamy na talerz i ozdabiamy je marchewką czy pietruszką. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody,namaczamy,następnie 3 szklanki wywaru mieszamy z rozpuszczoną żelatyną ,ogrzewamy by doszło do całkowitego rozpuszczenia ,studzimy i zalewamy pulpeciki.
Sałatka warzywna fit:
Sałatka jarzynowa przeważnie za sprawą ciężkiego majonezowego sosu staję się niezwykle kaloryczna. Z powodzeniem możemy ją podawać w wersji light, a ciężki majonez zastąpić chudym jogurtem lub sosem majonezowo-jogurtowym .
Przepis na sos fit:
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki musztardy
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu
Sposób przygotowania:
Mieszamy razem wszystkie składniki na jednolity sos i łączymy z tradycyjną warzywną sałatka. Dobrze jest, gdy warzywa pokrojone są na jak najmniejszą kosteczkę wtedy sałatka doskonale zachowuje swój smak.
Życzymy udanej wigilii fit !