Ciasto ze śliwkami – przepis idealny!

Jestem przekonana, że każdy zna to ciasto i każdemu będzie się ono kojarzyć z dzieciństwem. Ten smak, ten zapach… U nas w domu, babcia robiła je z różnymi owocami. I do tego też zachęcam. Jeśli nie lubisz śliwek, możesz użyć brzoskwiń, borówek, truskawek lub malin. Ja dzisiaj jednak stawiam na śliwki.

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki na ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 3 jajka + 3 same żółtka,
  • 100 g masła,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 400 g dojrzałych śliwek (najlepsze będą węgierki)

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g bardzo zimnego masła,
  • 4 łyżki cukru pudru, bądź zwykłego drobnego,
  • 100 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Trzeba przygotować rozczyn:
    Do miski należy wkruszyć drożdże i poczekać, aż będą miały temperaturę pokojową. Gdy już ją osiągną dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wlać podgrzane mleko i dokładnie wymieszać aby nie było żadnych grudek. Należy pamiętać aby mleko było ciepłe, nie gorące! Inaczej drożdże nie zaczną pracować. Tak przygotowany rozczyn należy odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 20 – 30 minut. Powinien urosnąć o ok. 4 – 5 razy. Możliwe, że nie wyrośnie – wtedy trzeba zrobić nowy.
  2.  Do oddzielnej miski należy wbić żółtka i jajka, miksując dodawać cukier.
  3. Do jeszcze jednej misy – większej – przesiać mąkę. Na środku zrobić otwór i wlać w niego wcześniej przygotowany, wyrośnięty rozczyn. Drewnianą łyżką mieszać wszystko powoli dodając jajka. Wymieszaną masą wyrabiać dalej dłońmi przez ok 7 – 10 minut. Po czym dodać ostudzone, wcześniej stopione masło. Wyrabiać dalej 7 minut.
  4. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce i nakryć ściereczką bądź gazą na ok 1 – 1,5 h. Powinno wyrosnąć 2 – 3 razy większe.
  5. Przez ten czas przygotowujemy kruszonkę:
    Mąkę przesiać do jakiegoś naczynia, dodać cukier, oraz zimne masło posiekane w drobną kostkę. Następnie rozcieramy palcami, do powstania drobnych okruszków.
  6. Piekarnik nastawić na 180oC grzanie góra – dół.
  7. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przełożyć za pomocą drewnianej łyżki delikatnie je rozciągając i wyrównując aby wypełniło całą formę. Na cieście ułożyć połówki lub ćwiartki śliwek – które wcześniej trzeba oczyścić z pestek. Gdy ułożymy swoją kompozycję z owoców, wszystko posypać kruszonką. (Jeśli nie lubisz kruszonki, po upieczeniu możesz posypać ciasto cukrem pudrem.) Zostawiamy ciasto na 15 – 20 minut.
  8. Wstawić do nagrzanego uprzednio piekarnika i piec ok. 30 – 35 minut kontrolując co jakiś czas czy nic się z nim złego nie dzieje.
    Mam nadzieję, że Wasze ciasto wyjdzie równie smaczne jak moje. Orłem w cukiernictwie nie jestem, ale to ciasto – ZAWSZE WYCHODZI DOBRE. Pamiętaj, nawet w najzdrowszej diecie jest czas na małe odstępstwa i nic się wielkiego nie stanie jak zjesz kawałek słodkiej pyszności.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest