Parmezan to jeden z najbardziej popularnych włoskich serów. Udało mu się odnieść sukces niemal na całym świecie. Ser parmezan ma szerokie zastosowanie w kuchni i jest dodawany do wielu dań i posiłków. To składnik, który wyróżnia się zawartością wielu witamin oraz składników mineralnych. Warto włączyć go do codziennej diety. Jego wyrazisty smak na pewno przypadnie nam do gustu.
Spis treści
Z czego powstaje parmezan?
Podstawowym składnikiem parmezanu jest krowie mleko – na wytworzenie kilograma tego sera potrzeba aż 16 litrów mleka. Jednak pochodzi ono jedynie od wyselekcjonowanych krów, które spożywają specjalne pożywienie. Zasady dotyczące tej kwestii są niezwykle rygorystyczne – krowy karmione są konkretnymi naturalnymi roślinami i trawami, takimi jak koniczyna, lucerna, groszek zielony, zielonką ze zbóż oraz natur lamnie wysuszonym sianem. Tylko ser parmezan powstający z mleka takich krów jest oryginalny. Reszta to podróbki – na rynku nie brakuje ich, dlatego kupując parmezan trzeba bardzo uważać, aby nie dać się oszukać. Mało tego ten ser powstaje jedynie w około 460 serowarniach. Te cechy ewidentnie wskazują na ekskluzywność tego produktu.
Jak odróżnić oryginalny parmezan od podróbki?
Warto zauważyć, że ser parmezan jest produktem chronionym przez prawo, bowiem należy do tak zwanych Geograficznie Chronionych Oznaczeń. W związku z tym wskazuje to jasne, że ser parmezan nie może być wytwarzany na całym świecie, a jedynie na terytorium pewnego, ściśle wskazanego regionu. A są to przede wszystkim następujące włoskie prowincje: Reggio Emilia, Parma, Modena, Bolonia, Mantuia. Również jego oryginalna nazwa, czyli Parmigiano Reggiano jest pod ochroną prawną. Jednak nawet to nie powstrzymuje fałszerzy od produkowania i sprzedawania sera, który mimo, że często jest łudząco podobny do parmezanu w rzeczywistości nie wiele ma z nim wspólnego. Aby w trakcie zakupów nie dać się oszukać warto więc zwracać uwagę na cenę sera, który mamy zamiar kupić. Bowiem oryginalny ser parmezan cena którego waha się w granicach 100 – 125 zł za kilogram bardzo często jest sprzedawany po zachęcająco niższej cenie, która wynosi 20 – 30 zł za kilogram. W tym przypadku warto jednak wydać więcej – niesamowity smak wynagrodzi nam ten wydatek.
Jakie właściwości odżywcze ma parmezan?
- posiada korzystną wartość odżywczą
- to źródło dobrze przyswajalnego wapnia
- zawiera również dużą ilość białka, fosforu, jodu i cynku
- zawiera witaminy A i D, retinol oraz beta-karoten
- to produkt o wysokiej zawartości sodu – nie powinny spożywać go osoby, które cierpią na choroby układu krwionośnego
- obniża ciśnienie krwi
Jakie jest zastosowanie parmezanu?
Ser parmezan można jeść w formie przystawki – pojedynczo lub jako element deski serów. Jednak najczęściej w kuchni występuje w postaci utartej, gdzie pełni rolę interesującego dodatku smakowego i dekoracyjnego. Jego ostrego i wyrazistego smaku nie można podrobić, dzięki czemu stanowi on nieodzowny składnik wielu potraw. Parmezan idealnie uzupełnia smak różnego rodzaju sałatek, past na kanapki, makaronów, dań z ryżu, pieczonych warzyw, omletów, pizz, mięs oraz zup. Bardzo popularne jest podawanie młodego parmezanu do wina, często towarzyszą mu wtedy komponujące się z jego smakiem orzechy, figi oraz śliwki. Co ciekawe, ser parmezan nadaje się również do przygotowywania deserów, w których występuje również czekolada.
Jeśli ser parmezan jeszcze nie zagościł w Twojej diecie jak najszybciej powinieneś to nadrobić. Spróbuj przygotować jakieś danie z jego udziałem, a sam zobaczysz jak niezwykły jest jego smak i aromat!