Około 140 milionów lat temu pojawiły się na Ziemi pierwsze pszczoły. Miód, który produkowały, był uznawany za atrybut faraona, a one same otrzymały miano „boskich posłańców”. Cieszył się ogromną popularnością. O jego korzystnych walorach w swoich pracach wspominali: Hipokrates, Pitagoras oraz Homer. W Babilonie, święte budowle stawiano w miejscach „poświęconych” miodem, a cywilizacja Majów w Ameryce Południowej, oprócz kultu pszczelego boga prowadziła poszukiwania miodu, składanego w ofiarach. Duchowe i terapeutyczne stosowanie miodu w starożytnych Indiach odnotowano w Wedach, księgach hinduizmu i w ówczesnej medycynie. W starożytnym Egipcie używano go do słodzenia ciast i wyrobów cukierniczych, oraz wielu innych potraw, a także składano w ofierze bogu płodności, Min. Starożytne ludy Bliskiego Wschodu i Egiptu stosowały miód do balsamowania zmarłych. W średniowieczu dostępność miodu rozpowszechniła się, choć dopiero w renesansie zaobserwowano jego spadające ceny. Stosowany był wtedy głównie jako środek słodzący lub stanowił opłatę wyroków sądowych. W obecnych czasach spożycie miodu nie jest wysokie ze względu na powszechność oraz słabą znajomość jego leczniczych właściwości.
Spis treści
Miód spadziowy – właściwości odżywcze
Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych miód spadziowy zasługuje na miano „królewskiego”. Odznacza się tym, że posiada aż 9 razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe! Dodatkowo występują one w łatwo przyswajalnej postaci, a są nimi potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan. Może posiadać dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy. Jako jedyny zawiera w sobie srebro, cynę, molibden i wanad. W porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów, a także występują w nim niewielkie ilości witaminy A, B2, B6, C, PP i K. Gwajakol pochodzący ze spadzi jodłowej nadaje mu właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne.
Miód – kto powinien go spożywać?
Osoby pracujące w szkodliwych warunkach przy produkcji toksycznych substancji, a także po kuracjach silnymi lekami powinny spożywać miód ze względu na właściwości odtruwające. Ponadto sprawdza się w leczeniu anemii, astmy, kamicy nerkowej oraz reguluje przemianę materii,. Chwalony jest także przez swoje właściwości przeciwrakowe. Miód spadziowy polecany jest także przez stomatologów znających jego właściwości zapobiegające tworzeniu się kamienia nazębnego.
Mimo, iż miód spadziowy nie jest lekarstwem, ma szeroki wachlarz działań leczniczych. Jest bogaty w wiele substancji odżywczych, witamin, minerałów oraz pierwiastków, które potrzebne są naszemu organizmowi każdego dnia. Wzbogacając nasze posiłki w miód spadziowy, będziemy się cieszyć dobrym zdrowiem przez wiele lat.