Kawa a kawa, czyli co tak naprawdę pijemy

Kawa- jedna z najczęściej wybieranych używek. Większość z nas nie wyobraża sobie funkcjonowania zanim nie wypije cudownego czarnego napoju. Może być czarna, z mlekiem, z cukrem lub bez. Towarzyszy nam w pracy, w domu, podczas spotkań, ale co tak naprawdę o niej wiemy?

Badania wykazują, że picie kawy przed treningiem korzystnie wpływa na jego efekt poprawiając wydolność. Niestety producenci kaw instant wykorzystali ten fakt tworząc kawy fit, z błonnikiem , magnezem, odchudzających. Wsypując taki specyfik do kubka zalewając wodą masz kawę, która ma ponad 100 kcal, tłuszcze utwardzone i sztuczne emulgatory. Prawdziwa czarna kawa jest bezkaloryczna.
Dodatkowo w takich kawach instant znajdziemy sporą ilość cukru – w kryształkach, proszku. Czasem mogą stanowić nawet 60% całego napoju. Dodatkowo cukry mleczne. To dlatego tyle w nich kalorii

Im mniej przetworzona kawa tym lepiej

Najbardziej aromatyczna będzie ta świeżo mielona z palonych ziaren. Znajdziesz w niej więcej kofeiny oraz flawonoidów. Ilość kofeiny będzie wynosiła w niej od 102-200 mg na kubek. Niestety to parzenia takiej kawy potrzebny jest dobry ekspres.
Przechodząc przez kolejne etapy obróbki ziarna tracą swoje właściwości  jak i ilość kofeiny gdzie w rozpuszczalnej jej ilość będzie już miała od 27-173 mg. Niestety często w kawie rozpuszczalnej możesz znaleźć nikiel lub akrylamid, gdzie pierwszy sprzyja uczuleniom, a drugi rozwojowi raka.
Ilość kofeiny, aromat zależy od jakości kupionej kawy.

Następnym razem wybierając kawę instant zastanów się czy nie lepiej wybrać chociażby tą lepszą rozpuszczalną. Będziesz

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest