Jagody goji są owocami, których działanie oraz właściwości lecznicze wykorzystywane są w medycynie naturalnej azjatyckich krajów od ok. 2500 lat. Jagody te zaleca się m.in. w leczeniu reumatyzmu oraz przy obniżeniu odporności. Dieta, która jest wzbogacona w te owoce pomaga regulować pracę serca, ciśnienie krwi, i stężenie cholesterolu oraz cukru. Jagody goji nazywane są czerwonymi diamentami Wschodu oraz należą do superfoods, a więc „superżywności”.
Właściwości odżywcze
Jagody Goji to znana nazwa owoców kolcowoju chińskiego (Lycium chinense). W Polsce był on znany jako roślina ozdobna. Małe czerwone owoce tej rośliny są bogate w witaminę C, w żelazo, cynk selen oraz witaminy z grupy B (w tym B1, oraz B2, B6). Dzięki dużej dawce witaminy C jagody te wzmacniają odporność organizmu. Żelazo zawarte w jagodach goji pomaga utrzymać normalny poziom hemoglobiny we krwi. Goji zawierają też dużo beta-karotenu i zeaksantynę oraz luteinę, wspomagające wzrok.
Chociaż jagody Goji znane są w chińskiej medycynie od wielu lat, to w chwili obecnej nie ma wielu badań, które by potwierdziły skuteczność oraz bezpieczeństwo stosowania tych jagód jako suplementów diety. Udowodniono też, że właściwości jagód Goji wpływają korzystnie na wzrok człowieka. Jagody te są doskonałym źródłem zeaksantyny – przeciwutleniacza, który chronić oczy przed szkodliwym działaniem ostrego światła, w tym promieniowanie UV.
Działanie jagód Goji wspomaga w niektórych dolegliwościach zdrowotnych. Wśród nich można wymienić ochronę wątroby oraz usprawnienie funkcji seksualnych a także poprawę płodności. Po spożycia owoców Goji polepsza się stan włosów oraz skóry, zwiększa się odporność, poprawia się krążenia i wspomaga się odchudzania.
Owoce goji z uwagi na swój skład mają bardzo silne właściwości antyoksydacyjne – ich spożywanie wspomaga budowę nowych oraz regenerację starych komórek organizmu, chroni DNA przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki oraz spowalnia procesy starzenia. Dlatego nazywane są owocami młodości albo długowieczności3.