W zbiorowej świadomości istnieje rozpowszechniona opinia, jakoby, patelnie aluminiowe były niezdrowe. Nic bardziej mylnego! Wyposażone w powłoki nieprzywierające wykonane z takich, najwyższej jakości materiałów jak teflon, ceramika, kamień i tytan – wręcz sprzyjają zachowaniu zdrowej i ubogiej w tłuszcze diety. Tyczy się to oczywiście tylko i wyłącznie wyrobów wysokiej jakości, które dostać możemy w dobrych sklepach internetowych.
Spis treści
Błędna opinia o szkodliwości aluminium w patelniach
Opinia jakoby aluminiowe patelnie były niezdrowe – jest prawdziwa. Ale – uwaga – tyczy się tylko i wyłącznie tych patelni, które pozbawione są warstwy nieprzywierającej. Pod tym wykrzyknik. To właśnie zdanie jest warte podkreślenia. Innymi słowy – jeśli nasza aluminiowa patelnia wyposażona jest w dobrej jakości warstwę nieprzywierającą, to nie dość, że jest w pełni bezpieczna dla zdrowia, to na dodatek można smażyć na niej z niewielką ilością tłuszczu, lub w przypadku teflonu – zupełnie bez niego. Dzięki temu – z kolei – zrzucimy zbędne kilogramy i znacznie łatwiej utrzymamy szczupłą i zdrową figurę sportowca, na którą zasługujemy.
Źródło: Prymus AGD
Typy powłok nieprzywierających na patelniach aluminiowych
Jak już wspomnieliśmy istnieje wiele, różnych powłok nieprzywierających, w które wyposażone mogą być nasze patelnie. Większość z nich ma niewątpliwe właściwości prozdrowotne. Oto najważniejsze ich typy:
- Patelnia aluminiowa z teflonową powłoką – najczęściej spotykana. Można na niej smażyć bez tłuszczu, dzięki czemu zrzucimy nadwagę i utrzymamy szczupłą sylwetkę. Niewiele do niej przywiera, dzięki czemu łatwo się ją czyści. Niestety łatwo ją zarysować.
- Patelnia aluminiowa z powłoką ceramiczną – charakteryzuje się wielką twardością i wytrzymałością. Jest łatwa w czyszczeniu. Dobrej jakości powłoka ceramiczna szybko i równomiernie się nagrzewa. Trudno jest ją też zarysować.
- Patelnia aluminiowa z kamienną powłoką – najczęściej spotykamy powłoki granitowe i marmurowe. Są one odporne na wszelkie urazy mechaniczne i termiczne. Szybko i równomiernie się nagrzewają i dobrze utrzymują ciepło. Można na ich smażyć z niewielką ilością tłuszczu. Posiadają podobne parametry, ale za lepszą uchodzi jednak granit. Nie powinny być myte w zmywarce.
- Patelnia aluminiowa z powłoką tytanową – najdroższa z wymienionych. Posiadające też najlepsze z nich właściwości. Bardzo twarda, a co za tym idzie wytrzymała i w pełni odporna na wszystkie typy uszkodzeń. Zarówno tych mechanicznych, jak i powstałych w wyniku działania wysokich temperatur. Trudno ją zarysować, a co za tym idzie możemy korzystać na niej z metalowych sztućców. Ponadto pokarmy do niej nie przywierają. Można więc smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Szybko i równomiernie się też nagrzewa i na długo zachowuje ciepłotę przygotowywanego przez nas posiłku.
Podsumowanie
Jak więc widzimy patelnie wykonane z aluminium bynajmniej nie muszą być niezdrowe. Warunkiem jest jednak posiadanie jednej z wyżej wymienionych powłok nieprzywierających, dzięki którym smażyć będziemy mogli na niewielkiej ilości oleju.