Papryczka chili w odchudzaniu

Jak dobrze znasz smak papryczki chili? Drażliwe pieczenie na języku i uczucie gorąca. Znasz to?

Kapsaicyna – składnik papryczek chili przez który nasz układ nerwowy reaguje właśnie w taki sposób. To właśnie dzięki niej możemy być wdzięczni za ostry smak papryki , jak również za przyspieszenie naszego metabolizmu. Kapsaicyna pobudza metabolizm tłuszczów, dzięki czemu ogranicza spożywanie kalorii, redukuje objętość tkanki tłuszczowej oraz poziom trójglicerydów we krwi. Wspomaga wydzielanie soków trawiennych oraz poprawia pracę przewodu pokarmowego. To ona pomoże Ci w drodze do zrzucenia zbędnych kilogramów, albo zapobiec w odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Papryczki chili zawierają w sobie dużą zawartością witaminy C i A, czyli antyoksydantów, a stąd już prosta droga zapobiegania wielu chorób. Papryczki chili stosowane są jako przyprawy w wielu rodzajach kuchni: meksykańskiej, hiszpańskiej, jak również w Tajlandii, Indiach i Chinach. Stosuje się w postaci świeżej, suszonej, octu, salsy, sosu czy też marynowanej.

Czy używanie chili w codziennym menu, może spowodować utratę zbędnych kilogramów? Tak !

  • dzięki kapsaicynie wzrasta przemiana materii i wydatku energetycznego
  • przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej
  • zwiększa efekt spalania tkanki tłuszczowej podczas wysiłku fizycznego, jeśli jest przed nim zażywana
  • poprawia wytrzymałość i przyspiesza regenerację po wysiłku
  • redukuje apetyt, czyli zmniejsza spożycie energii.Spożycie posiłku przyprawionego papryczką na śniadanie zmniejsza odczucie głodu.
  • redukuje szkodliwy wpływ panoszących się w organizmie wolnych rodników

Chili nie stanowi magicznego środka na odchudzanie. Pamiętajmy, że utrzymanie prawidłowej masy ciała wiąże się przede wszystkim z racjonalnym odżywianiem, jak również włączeniem aktywności fizycznej.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest