Nutella – czy jest zdrowa? Sprawdzamy skład i wartości odżywcze

Nutella to jeden z ulubionych przysmaków zarówno dzieci, jak i dorosłych. Z pewnością stała się pogromcą już niejednej diety. Dlaczego? O tym kilka słów w poniższym artykule.

Nutella skład

Według informacji podanych przez producenta, w 100 gramach Nutelli możemy odnaleźć:

  •  30,9 grama tłuszczu, z czego 10,6 grama to tłuszcze nasycone;
  •  57,5 grama węglowodanów, przy czym 56,3 grama to cukry;
  •  6,3 grama białka;
  •  śladowe ilości soli.

Przy czym należy pamiętać, że wartość energetyczna 100 gramów Nutelli wynosi 539 kcal.
Na szczególną uwagę zasługują również składniki Nutelli, zwłaszcza cukier, który stanowi podstawowy składnik kremu oraz olej palmowy.

Olej palmowy – dlaczego szkodzi zdrowiu?

Jak powszechnie wiadomo, olej palmowy w przemyśle spożywczym stosowany jest w formie rafinowanej i utwardzonej. W związku z tym stanowi bogate źródło tłuszczów trans, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Stanowią one bowiem przyczynę takich chorób jak: miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. Spożywanie tłuszczów trans powoduje również wzrost poziomu złego cholesterolu. Ponadto, całkowity rozkład tłuszczów trans w naszym organizmie trwa około dwóch lat.

Czy to oznacza, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z naszego ulubionego kremu czekoladowego? Oczywiście, że nie! Poniżej znajdziecie doskonałe rozwiązanie tego problemu.

Domowa nutella – przepis

Składniki:

  • 2 łyżki gorzkiego kakao, czyli takiego przeznaczonego do pieczenia ciast;
  • 2 łyżki wybranego słodziku – wedle uznania. Może być to zwykły cukier, choć polecamy ksylitol albo erytrol;
  • 4 łyżki gęstego mleka kokosowego. Jeżeli macie problem z zakupem, można zastąpić mleko jogurtem naturalnym;
  • garść orzechów laskowych – jeżeli zależy Wam na uzyskaniu smaku jak najbardziej podobnego do Nutelli. Dobrym pomysłem może okazać się również banan;

Przygotowanie:

  • orzechy laskowe miksuję do czasu aż powstaną z nich wiórki;
  • dodaję gorzkie kakao oraz słodzik i ponownie miksuję;
  • do powstałego proszku dodaję mleko kokosowe i miksuję aż masa stanie się jednolita.

Wskazówki:
Krem czekoladowy najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu i wyjmować na chwilę przed podaniem. W przeciwieństwie do prawdziwej Nutelli, nie powinien skostnieć w lodówce aż tak jak oryginalny krem, ponieważ nie zawiera tłuszczów utwardzonych.

Nutella cena

Mniej oczywistym, lecz równie istotnym atutem dającym przewagę domowej Nutelli nad popularnym kremem czekoladowym jest cena obu produktów.

Za 350 gramów Nutelli w sklepach stacjonarnych należy zapłacić około 10 zł. Dla porównania, za słoik domowego kremu czekoladowego o podobnej pojemności zapłacimy średnio o połowę mniej, zakładając że użyjemy do jego produkcji mleka kokosowego. Jeżeli natomiast zamiast mleka zdecydujemy się na jogurt naturalny, koszt naszego wyrobu spadnie jeszcze bardziej.

Podsumowując, choć na rynku dostępnych jest tyle niezdrowych pyszności, wcale nie musimy się ich całkowicie pozbawiać. Oczywistym jest, że prawdziwa Nutella od czasu do czasu nie zaszkodzi nikomu, jednak warto zadbać o swoje dobre nawyki i szukać zdrowszych zamienników tego typu produktów. Jednym z nich jest domowa Nutella z przepisu zamieszczonego w niniejszym artykule. Dlatego nie czekajcie już dłużej i wypróbujcie ją koniecznie!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest