Kwestia odchudzania i dobierania odpowiednich produktów podczas diety jest wciąż dyskusyjna i dla większości osób jest to trudne zadanie. Jednym z problemów jest wybór nabiału, czy lepiej wybrać kefir podczas diety czy może jednak jogurt naturalny?
Spis treści
Co wybrać – jogurt czy kefir?
Oba produkty są napojami mlecznymi, fermentowanymi i są świetnym źródłem białka. Jogurt powstaje na bazie bakterii kwasowych, a kefir fermentuje na drożdżach. Zarówno jeden jak i drugi jest lepiej przyswajalny od mleka. Kefir jest świetnym probiotykiem, jogurt zaś idealnie nadaje się podczas antybiotykoterapii, ponieważ odbudowuje zniszczoną mikroflorę przewodu pokarmowego. Oba produkty są bardzo do siebie podobne, wykazują minimalne różnice.
Kefir
Kefir kcal – 51kcal / 100g
Kefir właściwości – kefir wspomaga odchudzanie. Ten z niską zawartością tłuszczu poprawia przemianę materii i wspomaga pracę jelit. Dodatkowo ma działanie lekko przeczyszczające organizm. Dostarcza mnóstwo witamin, które są bardzo ważne dla nas, a podczas diety może ich zabraknąć. Możemy spożywać produkt sam, pijąc codziennie jedną porcję, ale także może być to składnik naszego dania, jak np. chłodnik.
Jogurt
Jogurt naturalny kcal – 61kcal / 100g
Jogurt naturalny właściwości – pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz wzmacnia jego odporność. Posiada dużo witaminy D oraz potasu. Sprawia, że po spożyciu czujemy sytość, co jest dużym plusem podczas odchudzania. Jednak najbardziej sycącym jest jogurt grecki, ponieważ posiada większą ilość białka, a dzięki temu dłużej czujemy się najedzeni. Można wykorzystać go do sałatek, zup czy sosów, sprawiając, że obniżamy kaloryczność przygotowywanego dania.
Porównując te oba produkty można zauważyć, że nie różnią się od siebie za wiele. Zarówno kefir jak i jogurt mają podobne składniki, kalorie i działają w podobny sposób. Kefir ma teoretycznie mniej kalorii, ale za to jogurt daje większe uczucie sytości. Najrozsądniejszą decyzją będzie więc ich zamienne spożywanie. Nie musimy odrzucać jednego na rzecz drugiego, a raczej mądrze je połączyć w codziennej diecie. Warto też pamiętać, żeby nie przesadzić z ilością. Trzeba także dokładnie sprawdzać etykiety i składy produktów, aby wybrać te najlepszej jakości.