Co jeść w podróży? Dobre przekąski na drogę

Długa podróż samochodem to zazwyczaj spore wyzwanie dla organizmu. Warto więc na ten czas przygotować coś na ząb, aby nie korzystać z hot dogów na stacji benzynowej. Część z nas zabiera ze sobą także słodycze, które nie mają żadnych wartości odżywczych i są tylko pustymi kaloriami. Zwykle kompletujemy prowiant tak, aby był wysokokaloryczny, smaczny i zajmował niewiele miejsca w plecaku. Niestety pochłonięci wyjazdem, często nie zwracamy uwagi na skład tych produktów. Okazuje się jednak, że zdecydowanie więcej energii od wysoko przetworzonej żywności dostarczą nam zdrowe przekąski.

Nie zapomnij o śniadaniu przed podróżą

Przed rozpoczęciem długiej podróży musimy koniecznie zjeść pożywne śniadanie lub inny posiłek bezpośrednio przed wyjazdem. Unikajmy gazowanych napojów, które mogą powodować później dyskomfort, szczególnie, wtedy gdy spędzimy co najmniej kilka godzin w pozycji siedzącej ze ściśniętym pasami bezpieczeństwa brzuchem. Podobnie bywa także w przypadku ciężkostrawnych potraw – ich także powinniśmy unikać. Podróż to nie najlepsze miejsce na niestrawność i ból brzucha, o wiele lepiej w tym przypadku spędzić ten czas miło i cieszyć się, że czeka na nas przygoda.

Co zamiast kanapki?

W trakcie przygotowywania prowiantu na dłuższą wyprawę warto zastosować się do kilku wskazówek. W naszym plecaku musi znaleźć się miejsce na pożywne i zdrowe produkty. Niestety te zawierające puste kalorie, pomimo tego, że są smaczne – nie są najlepszym rozwiązaniem. Wybierajmy więc te przekąski, które są trwałe i szybko się nie popsują. Choć większość z nas stawia na kanapki, po jakiś czasie, mogą nam się po prostu znudzić.

depositphotos 68644357 l 2015

Podczas kilkugodzinnych podróży doskonale sprawdzą się kabanosy wyprodukowane z wysokiej jakości mięsa oraz pozbawione sztucznych dodatków, do których zaliczamy: glutaminiany, wszelkiego rodzaju barwniki i fosforany. Ta przekąska z powodzeniem zastąpi nam bułkę z wędliną, która może nie przetrwać dłuższego transportu lub srać się po prostu mało apetyczną przekąską. Część producentów produkuje już kabanosy, których opakowania, a także gramatura są wręcz stworzone do podróży. Co więcej, te suche kiełbaski ze względu na obniżoną zawartość wody, zdecydowanie dłużej zachowują świeżość. To poręczna przegryzka bogata w białko, która szybko zaspokaja głód i dodaje energii. Wielbiciele tego typu przekąsek często delektują się nimi bez dodatków. Warto jednak dla urozmaicenia menu zabrać ze sobą w pojemnikach na żywność m.in. pełnoziarniste pieczywo, świeże warzywa czy pokrojony ser. Z połączenia powyższych dodatków możemy skomponować prawdziwą ucztę.

No to chrup!

Obfitujące w węglowodany i pełne chemicznych ulepszaczy batony i rogaliki nie dodają nam energii. Po chwilowym pobudzeniu organizmu dopada nas senność, która wynika z nagłego skoku, a następnie spadku poziomu cukru we krwi. Dlatego też z tego powodu warto mieć przy sobie domowy prowiant, który zadba o nasze samopoczucie. Do produktów, które możemy schrupać w trakcie podróży, zaliczamy:

  • orzechy – najlepszym rozwiązaniem są te brazylijskie, makadamia, piniowe lub ziemne. Inne wymagają wcześniejszego namaczania przed spożyciem,
  • własnoręcznie przygotowane koktajle na bazie warzyw i owoców – idealny pomysł na drugie śniadanie,
  • obrane i pokrojone warzywa i owoce.

Przekąski przygotowane z powyższych składników to gwarancja uczucia sytości, a także źródło cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Dzięki tego typu smakołykom nie będziemy czuć się senni i zmęczeni – co z pewnością umili nam czas podczas pieszych wycieczek czy zwiedzania malowniczych miejsc.

Pamiętajmy, że w podróży trzeba jeść, ale nie powinniśmy się przejadać. Zadbajmy więc o częste i lekkostrawne posiłki. Możemy być pewni, że dzięki nie nie będziemy senni i nie spotkają nas żadne dolegliwości żołądkowe. Nie zapominajmy także o tym, że długie godziny w pozycji siedzącej, pozbawione ruchu nie sprzyjają przemianie materii.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest