Żywność liofilizowana – czym jest i co warto o niej wiedzieć

Czas pędzi, czas ucieka, w dobie XXI wieku czas gna coraz szybciej, a my wraz z nim. Robimy wszystko by zaoszczędzić go jak najwięcej, by jak najdłużej cieszyć się tym co w życiu jest najważniejsze.

Żywność liofilizowana – co to takiego?

Technolodzy żywienia poszli na rękę zwolennikom maksymy „czas na wagę złota” i podjęli się stworzenia żywności określanej jako wygodna. Termin „żywność wygodna” pochodzi od angielskiego wyrażenia „convenience food” i oznacza produkty spożywcze, które są gotowe do bezpośredniego spożycia, po szybkim ich przygotowaniu.

Dzięki wprowadzeniu do menu żywności wygodnej możliwe jest zaoszczędzenie czasu oraz uzyskanie określonych i przewidywanych walorów smakowych. Do żywności wygodnej zalicza się między innymi żywność liofilizowaną, która w przeszłości zarezerwowana była głównie dla astronautów i wojska. Obecnie cieszy się ona niemalejącą popularnością wśród turystów, zwolenników sportów ekstremalnych jak i podczas codziennego przygotowywania posiłków.

Żywność liofilizowana wytwarzana jest metodą liofilizacji, która polega na odwadnianiu poprzez sublimację zamrożonego produktu. Suszenie sublimacyjne jest metodą utrwalania produktów termolabilnych (nieodpornych na ogrzewanie), stosowaną w produkcji żywności od 1938 roku. Liofilizacja jest zaawansowanym procesem technologicznym polegającym na niemalże zupełnym usunięcie wody z produktu żywnościowego. Niewielka zawartość wody (1-2%) w żywności liofilizowanej, pozwala uchronić ją przed zepsuciem. Mało tego, zapakowany w szczelne opakowanie liofilizat może być przechowywany wiele lat w różnych warunkach klimatycznych. Metodzie tej można poddać każdy produkt, a jedynym ograniczeniem jest koszt przeprowadzenia tego procesu.

Co więcej żywność poddana liofilizacji zachowuje wszystkie swoje pierwotne właściwości organoleptyczne (smak, zapach). Warzywa i owoce poddane suszeniu sublimacyjnemu zachowują pełną gamę zawartych w nich substancji biologicznie aktywnych, witamin i minerałów. Zaleta ta wykorzystywana jest przez producentów potraw wegetariańskich oraz żywności przeznaczonej dla osób chorych na celiakię oraz diabetyków.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *