Żywienie dojelitowe w domu – kto może z niego skorzystać?

Żywienie dojelitowe polega na podawaniu specjalnych preparatów zawierających w sobie wszystkie, niezbędne dla organizmu składniki odżywcze przez tzw. zgłębnik bezpośrednio do przewodu pokarmowego. Czy jest ono możliwe tylko w warunkach szpitalnych? Dla kogo wskazane jest żywienie dojelitowe? Zapraszamy do przeczytania poniższego artykułu.

Co to jest żywienie dojelitowe?

Żywienie dojelitowe to specjalistyczna forma odżywiania, zalecana tym pacjentom, którzy ze względu na swój stan zdrowia nie mogą odżywiać się naturalnie. Polega na wprowadzeniu pokarmu bezpośrednio do żołądka lub jelit, z pominięciem górnych części układu pokarmowego. Żywienie dojelitowe dostarcza choremu wszystkich, niezbędnych substancji pokarmowych. Jest możliwe również w warunkach domowych, bez konieczności stałej hospitalizacji. Aby móc dostarczać substancje odżywcze, konieczne jest jednak wyłonienie sztucznego dostępu do jelit – metody są trzy: PEG, gastrostomia lub jejunostomia.

Gastrostomia to wytworzenie przetoki, czyli połączenia żołądka ze środowiskiem zewnętrznym, podczas operacji chirurgicznej. Dojście PEG to endoskopowa gastrostomia, która łączy żołądek ze środowiskiem zewnętrznym za pomocą silikonowego drenu przez powłoki skórne. Jejunostomia to przetoka pomiędzy jelitem czczym a powłokami skórnymi. Do wszystkich, wyżej wymienionych przetok, podawane są następnie mieszanki odżywcze oraz płyny.

W jakich przypadkach zaleca się żywienie dojelitowe?

Bardzo często wskazaniem do żywienia dojelitowego są choroby oraz urazy gardła i przełyku, powodujące problemy z przełykaniem, utratę apetytu i jadłowstręt. Inne przypadki to między innymi: zespół krótkiego jelita, powikłania pooperacyjne, okres chemio- i radioterapii, zaburzenia trawienia i wchłaniania, długo gojące się rany oraz odleżyny, choroba nowotworowa, a także choroby zakaźne wyniszczające organizm, np. AIDS.

Przeciwwskazania do żywienia dojelitowego to niedrożność przewodu pokarmowego na odcinakach, w których możliwe jest wytworzenie dojścia, uraz wielonarządowy, ostre stany zapalne jamy brzusznej, atonia żołądka i jelit. Więcej informacji na temat wskazań do żywienia dojelitowego znaleźć na stronie: „zywieniemaznaczenie.pl”.

Żywienie dojelitowe w domu

Pacjent, któremu zlecono żywienie dojelitowe, musi znajdować się pod stałą opieką lekarza specjalisty oraz zespołu domowego leczenia dojelitowego. Zanim możliwe będzie odżywianie dojelitowe pacjenta w domu, konieczne jest przeszkolenie z tego zakresu zarówno samego chorego, jak i jego opiekunów. Zespół domowego leczenia dojelitowego pozostaje z pacjentem i jego rodziną w stałym kontakcie, służąc pomocą w razie jakichkolwiek problemów. Przeprowadzane są również wizyty kontrolne obejmujące opiekę lekarską, zapewnienie recept i wykonywania badań krwi. Pacjent objęty programem żywienia dojelitowego otrzymuje również niezbędny do tego sprzęt, preparaty oraz środki opatrunkowe i pielęgnacyjne.

Po więcej informacji na ten temat odsyłamy do artykułu: „Żywienie dojelitowe w warunkach domowych — kiedy warto się na nie zdecydować?” Warto wiedzieć, że żywienie dojelitowe w domu jest dostępne w ramach funduszu NFZ.

Żywienie dojelitowe w domu – kto może z niego skorzystać?
Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *