Żurawina – właściwości lecznicze

Żurawina, choć nadal mało popularna w Polsce, coraz częściej zaczyna się pojawiać w polskiej kuchni… szczególnie tej świątecznej. Spożywana jest jako konfitura, sos żurawinowy, czy kisiel, a suszona dodawana jest do farszów, zapiekanek, ciast i ciasteczek. Roślinę tę uprawia się na około 40 000 akrach w północnych Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Żurawiny są popularne w ich rodzimym kraju i szczególnie związane są z amerykańskim Świętem Dziękczynienia, obchodzonym w ostatnim tygodniu listopada.

Żurawina jest jednym z najbardziej niedocenianych owoców. Posiada wysoką zawartość składników odżywczych i przeciwutleniaczy i często określana jest mianem superfood. Pół szklanki żurawiny zawiera tylko 25 kalorii.
Składniki odżywcze w żurawinie powiązane są z niższym ryzykiem infekcji dróg moczowych, profilaktyką niektórych typów nowotworów, poprawą funkcji odpornościowej i obniżeniem ciśnienia krwi.

Korzyści

Żurawina oferuje szereg korzyści zdrowotnych i jest doskonałym źródłem witamin i przeciwutleniaczy. W historii wykorzystywana była przez rdzennych amerykańskich Indian jako lek na choroby pęcherza moczowego i nerek – a pierwsi na terenie USA osadnicy z Anglii stosowali ją przy leczeniu złego apetytu, dolegliwości żołądkowych, zaburzeń krwi i szkorbutu.

Oto kilka zalet żurawiny, dzięki którym pozytywnie wpływa na nasze zdrowie:

  1. Infekcje dróg moczowych –Żurawina jest prawdopodobnie najlepiej znana ze swojej roli w zapobieganiu infekcji dróg moczowych, szczególnie u osób z nawracającymi dolegliwościami. Wysoki poziom przeciwutleniaczy proantocyjanidynowych w tych czerwonych owocach  pomaga zatrzymać niektóre bakterie przylegające do ścian dróg moczowych, zapobiegając infekcjom. Jednak naukowcy z Texas A&M Health Science Center College of Medicine w Houston odkryli, że chociaż kapsułki żurawinowe rzeczywiście pomagają przy tego typu schorzeniach, mało prawdopodobne jest, aby sok żurawinowy miał taki sam efekt. Potrzebna jest bardzo wysoka koncentracja żurawiny, aby zapobiec przyleganiu bakterii. Soki, które pijemy, nie zawierają tak
    dużych ilości przeciwutleniaczy. Sok żurawinowy, zwłaszcza koncentrat soku, który można znaleźć w sklepie spożywczym, nie leczy zakażenia dróg moczowych i pęcherza moczowego. Skutecznie nawadnia organizm i dzięki swojemu antybakteryjnymu działaniu może ograniczyć ilość bakterii i ułatwić ich wydalanie.
  2. Choroba sercowo-naczyniowa –Niektóre badania sugerują, że polifenole w żurawinie mogą zmniejszać ryzyko choroby sercowo-naczyniowej. Zapobiegają gromadzeniu się płytek krwi i, poprzez mechanizmy przeciwzapalne, zmniejsza ciśnienie krwi.
  3. Rak – Składniki odżywcze zawarte w żurawinie mogą pomóc w spowolnieniu progresji nowotworu i mogą mieć pozytywny wpływ na raka prostaty, wątroby, piersi, jajnika i okrężnicy.
  4. Jama ustna- Proantocyjanidyny w żurawinie mogą również korzystnie wpływać na zdrowie jamy ustnej. Badania wykazują, że zapobiegają one przyleganiu bakterii do zębów i dziąseł, zapobiegając tym samym rozwojowi chorób i infekcji.

Właściwości odżywcze
Jedna szklanka, lub 55 gramów, żurawiny zawiera:

  • 25 kalorii
  • 0,25 g białka
  • 0,07 g tłuszczu
  • 6,6 g węglowodanów, w tym 2,35 g cukru
    2 g błonnika
  • 5mg wapnia
  • 0,12 mg żelaza
  • 3,5 mg magnezu
    6 mg fosforu
  • 44 mg potasu
  • 1 mg sodu
  • 0,05 mg cynku
  • 7,7 mg witaminy C
  • 0,5 mikrograma (mcg) kwasu foliowego DFE
  • 35 jm witaminy A
  • 0,72 mg witaminy E.
  • 2,75 mcg witaminy K.
  • Żurawina zawiera również tiaminę, ryboflawinę, niacynę i witaminę B6.
  • Jest dobrym źródłem witaminy C, błonnika i witaminy E.
  • Witamina C
  • Witamina C jest silnym, naturalnym przeciwutleniaczem. Według National Institutes of Health (NIH), witamina C nie tylko hamuje działanie wolnych rodników, ale także poprawia wchłanianie żelaza, wzmacnia system odpornościowy i pomaga w tworzeniu kolagenu, który wspomaga gojenie się ran.

Błonnik

Wysokie spożycie błonnika wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem rozwoju takich schorzeń jak: choroby wieńcowej, udaru mózgu, nadciśnienia, cukrzycy, otyłości i niektórych chorób żołądkowo-jelitowych. Wykazano również, że zwiększone spożycie błonnika obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, poprawia wrażliwość na insulinę i zwiększa utratę masy ciała u osób otyłych.

Witamina E
Witamina E jest rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem, który wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Może zapobiec lub opóźniać występowanie chronicznych chorób związanych z wolnymi rodnikami, takich jak choroby serca, rak, zaćma, choroba Alzheimera i zapalenie stawów.

Dieta

Żurawina jest zbierana we wrześniu i październiku, więc jesień to najlepszy czas, aby kupić świeże owoce na targach i w niektórych supermarketach. Mogą być przechowywane w lodówce przez okres do 2 miesięcy i można je zamrozić do późniejszego wykorzystania. Żurawina jest także dostępna w postaci suszonej i liofilizowanej. Wielu producentów jednak dodaje do swojego produktu cukier, dlatego ważne jest dokładne przeczytanie etykiety. Sok żurawinowy często miesza się z innymi owocami i dodaje substancji słodzących. Sok z żurawiny bez dodatku cukrów i konserwantów można znaleźć niemal w każdej aptece i sklepie
ze zdrową ekologiczną żywnością.

Oto kilka wskazówek jak włączyć żurawinę do swojej diety:

  • Zrób domowy miks z niesolonymi orzechami, nasionami i suszoną żurawiną.
  • Dodaj małą garść mrożonych żurawin do koktajlu owocowego.
  • Dodaj suszoną żurawinę do musli lub owsianki.
  • Dodaj suszoną żurawinę do ulubionych muffinek lub ciasteczek.
  • Dodaj świeżą żurawinę do farszu jabłkowego do szarlotki.
Żurawina – właściwości lecznicze
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *