Zupa kokosowo-imbirowa

Składniki:

  • marchew
  • batat – 1 szt.
  • cebula – 2 szt.
  • imbir świeży – 1 małe kłącze
  • mleczko kokosowe – 4 łyżki
  • limonka – 1 szt.
  • papryczka chili – 1 szt.
  • kolendra – 0,5 pęczka
  • jabłko zielone – 1 szt.
  • imbir mielony – 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  • rozgrzewamy patelnię, wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dwie marchewki odkładamy na bok. Tak podsmażone warzywo przekładamy do garnka
  • na tej samej patelni podsmażamy batata. Dodajemy gotową marchew, mieszają. Całość zalewamy wodą
  • w międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i szklimy na patelni. Na sam koniec dodajemy do wywaru warzywnego. Taką mieszankę gotujemy do miękkości warzyw
  • chili siekamy drobno i dodajemy do zupy
  • doprawiamy kminem oraz imbirem (ilość wedle uznania)
  • zupę blendujemy na jednolitą masę
  • dodajemy mleczko kokosowe do zupy, ponownie blendując
  • doprawiamy solą oraz sokiem z limonki
  • odstawioną marchew siekamy w kostkę, smażymy na patelni
  • kolendrę siekamy, jabłko kroimy w kostkę
  • zupę nalewamy do miski, posypujemy podsmażoną marchewką, jabłkiem, kolendrą oraz chili

Czytaj więcej:



Zupa kokosowo-imbirowa
5 (100%) 1 głosów