Wysoki cholesterol – jak z nim walczyć?

Wysoki cholesterol jest przyczyną bardzo wielu chorób cywilizacyjnych – miażdżycy, zawałów i ataków serca, powoduje zmęczenie, ospałość i bóle głowy. Za wysoki cholesterol to problem ponad połowy ludzi w Polsce, zatem jak się przed nim uchronić?

Zacznijmy od początku!

Na początku warto zacząć od tego, że cholesterol jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, bierze udział m.in. w wytwarzaniu witaminy D. Jednak cholesterol dzieli się na „dobry” i „zły” – czyli zdrowy dla naszego ciała i ten, który prowadzi do problemów zdrowotnych. I to właśnie nadmiar tego szkodliwego cholesterolu jest problemem – jeśli jest go za dużo, nasz organizm nie jest w stanie go wydalić i cholesterol odkłada się w naczyniach krwionośnych, uniemożliwiając tym samym dopływ krwi do komórek. Aby doprowadzić do zawału lub innych chorób, spowodowanych wysokim cholesterolem, trzeba zaniedbywać się przez lata, ale zwykle kiedy dowiadujemy się o przyczynie problemów zdrowotnych, jest już za późno, dlatego warto dbać o utrzymywanie cholesterolu w normie. Co więcej, wątroba produkuje cholesterol, więc bardzo niewiele trzeba go przyjmować z pożywieniem.

cholesterol zyla

Co nam szkodzi?

Powodem podwyższonego cholesterolu, który nam szkodzi, jest przede wszystkim zła dieta, bogata w niezdrowe tłuszcze i uboga w warzywa. Specjaliści zalecają również częstsze spożywanie mniejszych porcji, aby uchronić się przed wysokim cholesterolem. Wróćmy jednak do produktów spożywczych, których powinniśmy unikać. Najwięcej cholesterolu znajduje się w żółtkach jaj, tłustym mięsie, podrobach, skorupiakach i tłustych produktach mlecznych, dlatego jeśli mamy podwyższony poziom cholesterolu, należy unikać tych produktów, zastępując je chudym mięsem, spożywanym 2-3 razy w tygodniu, chudym twarogiem, warzywami, owocami, ziarnami, kaszami i innymi produktami, bogatymi w błonnik, które pomagają wydalać nadmiar cholesterolu z organizmu. Poziom cholesterolu obniży również siemię lniane, zielona herbata oraz soja. Jedzenie czosnku i wypicie niewielkiej ilości alkoholu od czasu do czasu rozrzedza krew, co zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego.

Dodatkowo warto pamiętać o włączeniu do diety zdrowych tłuszczów, które również przyczyniają się do rozrzedzenia krwi oraz chronią przed zapaleniem stawów. Oleje omega-3 i tłuszcze jednonienasycone znajdują się w oliwie z oliwek oraz rybach (m.in. w łososiu, makreli i śledziach). Oprócz zdrowej diety, dobrze prowadzić aktywny tryb życia i zrezygnować z używek – to ochroni nas przed wieloma chorobami!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest