Wrzody żołądka są jedną z najczęściej występujących chorób układu pokarmowego. Do niedawna uważano, iż są one wynikiem złego odżywiania oraz stresującego, niehigienicznego trybu życia. Obecnie wiadomo, że przyczyna jest bardziej złożona i skomplikowana. Głównym winowajcą jest zwykle bakteria Helicobacter pylori.
Spis treści
Co to są wrzody żołądka?
Wrzodami żołądka potocznie określa się chorobę wrzodową, która objawia się regularnym pojawianiem się wrzodów trawiennych w żołądku. Wrzody trawienne to ubytki błony śluzowej. Towarzyszy im zapalny naciek i martwica. Mogą mieć różne kształty krateru, różną wielkość i różną głębokość. Jeżeli wrzód jest tak głęboki, że przechodzi przez całą grubość ściany żołądka, mamy wtedy do czynienia z jego perforacją (przedziurawienie).
Przyczyny choroby wrzodowej
Za 70 % zachorowań odpowiedzialne jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Bakteria ta powoduje upośledzenie bariery śluzówkowej, co skutkuje zapaleniem błony śluzowej żołądka i powstawaniem wrzodów. Wpływ na powstawanie wrzodów mają również leki przeciwbólowe, niesteroidowe leki przeciwzapalne oraz tak, jak w większości chorób – przewlekły stres oraz palenie papierosów. Choroba wrzodowa jest wynikiem zaburzeń równowagi między czynnikami drażniącymi ( HCl, pepsyna) a ochronnymi (prawidłowo ukrwiona pokryta śluzem błona śluzowa), a równowagę tę zaburzają wszystkie wyżej wymienione czynniki. 3 – krotnie bardziej na występowanie wrzodów narażone są osoby, u których występowały one w bliskiej rodzinie.
Wrzody żołądka objawy
Charakterystycznym objawem jest ból w górnej części brzucha pojawiający się zaraz po zjedzeniu posiłku. Zdarzają się również pacjenci, u których choroba przebiega zupełnie bezobjawowo. Zwykle są to osoby przyjmujące niesteroidowe leki przeciwzapalne. Do objawów zalicza się też zgagę, nudności, wymioty, uczucie pełności, rozpierania po posiłkach oraz brak apetytu.
Diagnostyka i leczenie
Najważniejszym badaniem, jakie wykonuje się w celu stwierdzenia wrzodów jest gastroskopia, podczas której można dodatkowo pobrać wycinki do dalszej diagnostyki Helicobacter pylori. Samo zakażenie można również wykryć poprzez zbadanie przeciwciał w krwi przeciwko H.pylori lub badanie stolca na obecność antygenu H.pylori. Leczenie, w przypadku choroby spowodowanej zakażeniem H.pylori polega na przyjmowaniu antybiotyków i inhibitorów pompy protonowej, które hamują wydzielanie soku żołądkowego. Natomiast, jeśli nie zostanie stwierdzone takie zakażenie, leczenie opiera się na lekach przeciwwydzielniczych. Niewskazane jest stosowanie leków przeciwbólowych z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych.
Dieta wrzodowa
Aby złagodzić objawy i wspomóc leczenie farmakologiczne, osoby zmagające się z chorobą wrzodową powinny przejść na specjalną dietę. Opiera się ona na wykluczaniu substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego i zmniejszanie ilości błonnika pokarmowego. Konieczna jest również rezygnacja z potraw smażonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu. Wskazane jest także drastyczne ograniczenie soli kuchennej. Nie zaleca się picia soków owocowych, które pomimo że zawierają cenne witaminy, nie są wskazane ze względu na nasilanie objawów. Najlepszym wyborem dla osób zmagających się z wrzodami będą lekkostrawne posiłki gotowane w wodzie lub na parze. Należy również zadbać, by posiłki były regularne (5 – 6 na dobę), niezbyt duże objętościowo oraz aby miały one odpowiednią temperaturę – zbyt gorące i zbyt zimne mogą prowadzić do przekrwienia błony śluzowej żołądka.
Ponieważ wśród powikłań choroby wrzodowej wymienić można m. in. ostre krwawienie z przewodu pokarmowego i raka żołądka, naprawdę nie warto zwlekać z wizytą u lekarza, gdy zauważymy u siebie niepokojące symptomy. Profilaktyka i szybka diagnostyka powinny uchronić nas przed tego typu konsekwencjami.
.