Czy wiecie o wpływie kiszonek na zdrowie? Część z nas z pewnością słyszała od dziadków lub rodziców o zakwasie z buraków . Czy słusznie przypisuje mu się tyle dobrych właściwości?
Spis treści
Kiszonki a zdrowie
Czy kiszonki są zdrowe? Musimy pamiętać, że żywność poddana kiszeniu jest lżej strawna oraz posiada wysoką wartość odżywczą, w tym dużo witamin, minerałów oraz błonnika. Doskonałym przykładem może być zakwas z buraków, który możemy przygotować sami, albo kupić już gotowy. Jako, że kiszonki mają niską wartość kaloryczną, możemy ich spożyć więcej. Dlatego też produkty kiszone są często składnikiem diet. Kieszenie zwiększa strawność oraz eliminuje z produktów część z substancji niepożądanych, jak choćby tioglikozydy i cyjanki. Zmniejsza się dzięki nim poziom substancji takich jak azotany i kwas szczawiowy.
Kiszone produkty zawierające kwas mlekowy
Kiszone produkty zawierają bakterie kwasu mlekowego, są źródłem witaminy C, witamin z grup B, są bogate w antyoksydanty i składniki mineralne. Do kiszonek, które na co dzień spożywamy zaliczyć możemy:
- zakwas z buraków,
- kiszona kapusta,
- kiszone ogórki,
- kiszone warzywa.
Włączenie kiszonek do naszej diety nie powinno nastręczać problemów, jako, że są to produkty bardzo smaczne. Możemy je także przetwarzać, gotować z nich zupy, bigosy lub stosować jako przekąskę. Warto o nich pamiętać w okresie jesienno-zimowym, ponieważ zwiększają odporność organizmu.
Kiszone ogórki, kapusta kiszona, zakwas buraczany
Kiszoną kapustę, ogórki oraz zakwas możemy zrobić samodzielnie i takie zapewne produkty smakowałyby nam najbardziej. Nie każdy jednak ma tyle czasu, by robić własne przetwory, a przecież chcemy by ich korzystny wpływ podziałał na polepszenie stanu zdrowia. Na szczęście wszelakie kiszonki są dostępne w sklepach, nie ma problemu z ich dostępnością i są równie smaczne, jak te przygotowane przez nas. Niebawem przyjdzie jesień, zadbajmy więc o układ odpornościowy. Warto jeść kiszonki i to nie tylko w okresie jesiennym, jedzmy je cały rok, poprawiając tym samym pracę przewodu pokarmowego.
Wpływ kiszonek na zdrowie – bakterie kwasu mlekowego
Bakterie kwasu mlekowego odgrywają dużą rolę w syntetyzowaniu niektórych witamin, jak na przykład witaminy K i witamin z grupy B. Korzystnie wpływają na skórę, paznokcie oraz włosy. Wspomagają i poprawiają pracę jelit i układ odpornościowy. Kiszonki zawierają także silne przeciwutleniacze – witaminy A,C i E, dzięki czemu przeciwdziałają starzeniu się organizmu, wpływają na zdrowy wygląd, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, zapobiegają zakażeniom.
Czy wobec tych wszystkich zalet możemy ich sobie odmówić?
Przewodnik po kiszonych ogórkach, kiszonej kapuście i zakwasie z buraków
Pikle, kapusta kiszona i zakwas buraczany to najpopularniejsze przykłady żywności fermentowanej. Żywność ta była tradycyjnie produkowana w celu zachowania jej przez zimę. Podczas fermentacji mikroorganizmy takie jak bakterie kwasu mlekowego, drożdże i naturalne cukry rozkładają węglowodany w żywności i wytwarzają korzystne enzymy, kwasy i witaminy. Proces ten tworzy również lekko kwaśne środowisko, które pomaga zapobiegać rozwojowi mikroorganizmów psujących się. Proces ten wytwarza również mnóstwo korzystnych probiotyków – przyjaznych bakterii o niesamowitych korzyściach zdrowotnych dla Twojego organizmu. Jesteś ciekaw, jak zrobić kiszoną kapustę lub ogórki w domu? Czytaj dalej, aby poznać przewodnik krok po kroku, jak fermentować te produkty w domu!
Pikle – źródło probiotyków i prebiotyków
Podczas gdy jesteśmy świadomi korzyści zdrowotnych płynących z fermentowanej żywności, możemy nie być świadomi korzyści zdrowotnych płynących z pikli! Kilka z wielu korzyści zdrowotnych płynących z pikli obejmuje:
- Są doskonałym źródłem witaminy C
- Udowodniono, że właściwości antyoksydacyjne w witaminie C mają właściwości przeciwstarzeniowe, pomagają zwiększyć odporność i chronią nas przed chorobami układu krążenia.
- Są dobrym źródłem minerałów, w tym Potasu, Wapnia, Magnezu, Manganu, Żelaza i Cynku.
- Są świetnym źródłem probiotyków i prebiotyków, którym udowodniono szereg korzyści zdrowotnych – udowodniono, że probiotyki zawarte w piklach zwiększają odporność.
- Pomagają poprawić zdrowie trawienne
- Prebiotyki zawarte w ogórkach pomagają poprawić zdrowie trawienne.
- Pomagają regulować poziom cukru we krwi
- Prebiotyki zawarte w ogórkach pomagają regulować poziom cukru we krwi.
- Wspierają zdrową florę bakteryjną jelit
- Probiotyki zawarte w piklach wspierają zdrową florę bakteryjną jelit.
Pikle a zdrowie – właściwości octu
Korzyści zdrowotne płynące z ogórków są tak znaczące, że w zasadzie nie sposób ich nie kochać! Przyjrzyjmy się jednak, jak korzystne są one naprawdę: To chrupiące i pikantne warzywo oferuje szeroki zakres korzyści zdrowotnych dzięki zawartym w nim żywym kulturom probiotyków i naturalnym enzymom. Tak bardzo, że ogórki są postrzegane jako nowy sposób zapobiegania i leczenia wielu chorób, w tym chorób serca, cukrzycy typu 2, otyłości i niektórych nowotworów. Co więcej, ogórki mogą poprawić Twój nastrój dzięki związkowi serotoniny, który pomaga również w regulacji ciśnienia krwi, utrzymaniu mocnych kości i zapobieganiu skurczom. Wreszcie, jest to również dobre źródło witaminy K, manganu i błonnika pokarmowego, który pomaga dłużej pozostać sytym i utrzymać poziom cholesterolu pod kontrolą.
Kiszone specjały – warzywne smakołyki do kiszenia
Ogórki kiszone, kapusta kiszona i kimchi to kilka przykładów produktów kiszonych. Oto kilka faktów na temat każdego z tych produktów:
- Ogórki kiszone są zwykle robione z octu, wody i soli, natomiast kapusta kiszona jest robiona z nieco inną kombinacją składników.
- Ogórki kiszone są zwykle spożywane w kanapkach, ponieważ są one zwykle traktowane w occie.
- Kiszona kapusta to sfermentowana kapusta, która ma kwaśny i słony smak.
- Główną różnicą między kimchi a kapustą kiszoną jest to, że kimchi jest głównie koreańskie i jest bardziej pikantne niż kapusta kiszona.
- Kiszona kapusta jest szerzej dostępna i bardziej popularna niż kimchi.
Poradnik jak zrobić w domu pikle, kiszoną kapustę i buraki!
Zanim przejdziemy do poradnika krok po kroku, jak zrobić kiszone warzywa w domu, warto zaznaczyć, że nie wszystkie warzywa nadają się do kiszenia.
- Do kiszenia najlepsze są ogórki, podobnie jak korniszony i papryka.
- Kalafior, brokuły, szpinak i inne warzywa liściaste nie nadają się do kiszenia, ponieważ ich tekstura jest zbyt miękka.
- Ziemniaki, marchew i inne warzywa skrobiowe zamieniają się w grzyby, gdy są kiszone.
Krok 1: Przygotuj warzywa
Najpierw będziesz musiał dokładnie umyć warzywa, ale nie popełnij błędu krojąc je na mniejsze kawałki. Chcesz, aby były one wystarczająco duże, aby pozostały nienaruszone podczas procesu fermentacji. Chociaż istnieje kilka odmian kiszenia, większość przepisów używa solanki jako płynu. Solanka to zazwyczaj proste połączenie wody, soli i octu.
Krok 2: Przygotuj marynatę
Następnym krokiem jest przygotowanie marynaty do warzyw. Większość przepisów wymaga soli kuchennej lub konserwowej z octem białym lub jabłkowym. Niektóre przepisy wzywają do cukru, inne do miodu. Kiszone warzywa zazwyczaj biorą 3 do 6 godzin marynować. Jednak różne warzywa biorą różne czasy, aby fermentować, więc zaleca się, aby postępować zgodnie z przepisem do litery. Wiele przepisów można znaleźć w Internecie.
Krok 3: Pozwól bulionowi gotować się na małym ogniu.
Po tym jak warzywa zamarynują się w solance, musisz doprowadzić wywar do stanu, w którym będzie się gotował na małym ogniu. Pozwoli to na zagęszczenie solanki. Możesz sprawdzić, czy solanka jest wystarczająco gęsta, biorąc łyżkę i wrzucając ją z powrotem do garnka. – Upewnij się, że garnek ma pokrywkę i że gotuje się na małym ogniu. Jeśli będzie się gotował, warzywa zostaną zniszczone. – Pozwól warzywom gotować się na wolnym ogniu przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. – Po 15 minutach wyłącz ogień i pozwól warzywom ostygnąć.
Krok 4: Czynności końcowe
Po ostudzeniu warzyw, ostrożnie wyjmij je z garnka i umieść w słoiku. Upewnij się, że są one przykryte płynem w słoiku. Jeśli warzywa w słoiku nie sięgają do góry, możesz dodać odrobinę wody lub octu. Warzywa będą gotowe po 24 godzinach. Jeśli nie są gotowe po 24 godzinach, możesz spróbować pozostawić je na dodatkowy dzień lub dwa. Warzywa będą gotowe po tym, jak ostygną, a płyn w słoiku zmieni się w gęstą, syropowatą konsystencję. I voila! Udało Ci się zrobić własne sfermentowane warzywa, które są nie tylko pyszne, ale również super zdrowe dla Ciebie i Twojej rodziny.