Witamina B1 – funkcje tiaminy w organizmie

Organizm, aby móc prawidłowo funkcjonować, potrzebuje codziennych dawek witamin, mikroelementów oraz innych składników odżywczych. W dużej mierze to właśnie dzięki nim możliwa jest optymalna praca wszystkich układów – krwionośnego, hormonalnego, trawiennego, sercowo-naczyniowego, nerwowego etc. Jaka w tym wszystkim jest rola witaminy B1 i gdzie możemy ją znaleźć? Sprawdź!

Witaminy z grupy B należą do witamin rozpuszczalnych w wodzie – poza nimi jest to także witamina C (kwas askorbinowy). Co to oznacza? Na pewno ten fakt istotnie wpływa na ułatwienie wchłanialności, ponieważ woda znajduje się w zasadzie w każdym produkcie żywnościowym. Trudno jest także przedawkować ich ilość, co wiąże się z łatwym wydalaniem nadmiaru wraz z potem oraz moczem. Szybka utrata wody skutkuje jednak koniecznością regularnego uzupełniania owych witamin, w tym także tiaminy, jak inaczej określa się witaminę B1.

Witamina B1 – co warto o niej wiedzieć?

  • Jest składową wielu enzymów.
  • Odgrywa istotne znaczenie w procesach metabolizmu komórek.
  • Korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego.
  • Wykazuje pozytywny wpływ również na układ immunologiczny.
  • Pełni funkcje, które mają duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – oddziałuje m.in. na przekazywanie impulsów nerwowych.
  • Cechuje się właściwościami antyoksydacyjnymi – pomaga chronić organizm przed wystąpieniem tzw. stresu oksydacyjnego.

Niedobór tiaminy – jakie są przyczyny i objawy?

Co istotne, zapotrzebowanie na witaminę B1 nie jest takie samo u wszystkich – zależy m.in. od masy ciała, płci, wieku, aktywności fizycznej oraz ogólnego stanu organizmu. Za przyczyny jej niedoborów uznaje się przede wszystkim nieprawidłowe odżywianie, upośledzenie wchłaniania tiaminy w nerkach, aplikowanie diuretyków czy też spożywanie zbyt dużych ilości alkoholu (zaburza przyswajanie opisywanego tu składnika).

Objawami hipowitaminozy B1, czyli jej niedoborów, może być brak apetytu, spadek masy ciała, zawroty głowy, zaburzenia pracy układu sercowo-naczyniowego, bóle nóg, uczucie zmęczenia, apatia, drażliwość oraz niepokojące symptomy związane z funkcjonowaniem poznawczym, m.in. trudności w koncentracji.

Co istotne, jako jedną z klinicznych postaci niedoborów tiaminy podaje się chorobę beri-beri, która rzutuje przede wszystkim na układ nerwowy, sercowo-naczyniowy oraz immunologiczny. Wyróżnia się trzy postacie: suchą, mokrą oraz dziecięcą – każda wymaga natychmiastowej interwencji.

Skąd czerpać witaminę B1?

Podstawą profilaktyki ewentualnej awitaminozy tiaminy jest przede wszystkim odpowiedni sposób odżywiania. Owszem, na co dzień bywa to trudne – żyjemy w pędzie, zdarza się, że sięgamy po fast foody lub decydujemy się na nadmierne diety odchudzające, które niemalże gwarantują nam różnego rodzaju niedobory. Jeśli zaś chodzi o najmłodszych, nieraz przechodzą przez fazy bycia tzw. „niejadkiem” lub też nie akceptują wybranych grup żywności.

Masz wątpliwość, czy Twoje dziecko dostarcza organizmowi wystarczającą ilość witamin oraz innych ważnych składników odżywczych? Możesz zdecydować się na odpowiednią, dostosowaną do jego wieku suplementację, co i tak nie zmieni faktu, że to produkty lądujące na talerzu stanowią bazę dla pełni sił i zdrowia. Po jaką żywność warto zatem sięgnąć, jeśli zależy nam na dostarczeniu witaminy B1?

  • drożdże;
  • mięsa – zwłaszcza wieprzowina (polędwica oraz wątroba wieprzowa), lecz także serca cielęce i wątroba wołowa;
  • biała fasola, zielony groszek, soja, tofu;
  • orzechy – głównie macadamia, chociaż poleca się także nerkowce, fistaszki, brazylijskie oraz pistacje;
  • pieczywo pełnoziarniste, kasze i inne.

Co istotne, warto zaznaczyć, że niektóre produkty mogą mieć swój negatywny wkład w powstawanie niedoborów tiaminy – zawierają w sobie enzymy rozkładające owy składnik. Należą do nich m.in. owoce morza oraz surowe ryby, które często goszczą na naszych talerzach pod postacią sushi. Należy też podkreślić, że tiamina silnie reaguje na wysoką temperaturę – jest jedną z najwrażliwszych na jej działanie witamin. Obróbka termiczna potrafi spowodować straty na poziomie 20-30 proc. Przygotowując posiłek mający być dobrym źródłem witaminy B1, postaw przede wszystkim na świeże, surowe produkty – na zdrowie!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest