Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

Kawa to napój przygotowywany z palonych ziaren kawowca, pochodzący z Etiopii. Na terenie Europy pojawił się prawdopodobnie w XVI wieku i do dziś cieszy się ogromną popularnością.

Wybór najlepszej kawy to nie lada wyzwanie. Na sklepowych półkach znajdują się dziesiątki produktów, które przyciągają nasz wzrok. Zatem, jak wybrać ten jeden, najlepszy? Na co zwrócić uwagę podczas zakupu? W poniższym artykule znajdziesz odpowiedzi na te pytania. Dowiesz się również, jakie są rodzaje kaw i czym się charakteryzują.

Najpopularniejsze rodzaje kaw ziarnistych

Znane są trzy główne rodzaje kaw ziarnistych: arabika, liberika i robusta. Pierwsza z nich ma słodkawy lub kwaskowaty posmak, w którym można wyczuć nutę orzechów, czekolady, karmelu czy owoców. Smak kawy w dużym stopniu zależy od regionu, gdzie powstała, stopnia palenia i gleby, z której wyrasta krzew kawowca. Arabika rośnie głównie na terenach tropikalnych wyżynnych. Najlepsza kawa z tego gatunku eksportowana jest z Afryki i Ameryki Południowej, jednak największym producentem arabiki jest Brazylia.

Drugim rodzajem kaw ziarnistych jest robusta, posiadająca mocny, gorzkawy smak, w którym można wyczuć nutę orzeszków ziemnych i zbóż. Co ją wyróżnia? Przede wszystkim wysoka zawartość kofeiny. Robusta świetnie sprawdza się jako baza do latte czy flat white. Jej mocny, gorzki aromat wynika z metod upraw. Plantacje mogą znajdować się na niskich wysokościach. Te wyjątkowe kawowce są odporne na choroby, szkodniki oraz działanie niekorzystnych warunków atmosferycznych. Robustę uprawia się głównie w Indonezji i Afryce.

Trzecim rodzajem kaw ziarnistych jest liberika. Nie posiada ona ani wybitnego aromatu, ani smaku, dlatego nie jest tak popularna, jak powyższe gatunki. Głównie jest używana do produkcji kosmetyków oraz kaw rozpuszczalnych.

Kawa ziarnista – jaka najlepsza?

Zastanawiasz się, jaką kawę wybrać do ekspresu lub kawiarki? Sięgnij po produkt dobry jakościowo. Pamiętaj, że najlepszym gatunkiem jest arabica, charakteryzująca się wyjątkowym smakiem i niższą zawartością kofeiny niż robusta.

Podczas wyboru najlepszej, należy zwrócić uwagę na:

  • Rodzaj ziaren – na świecie istnieje ponad 500 gatunków kawowców. Najpopularniejsza jest arabika, robusta i liberika. My szczególnie polecamy pierwszą z nich, gdyż charakteryzuje się najbogatszym smakiem i aromatem.
  • Miejsce uprawy ziaren – to jedna z najważniejszych informacji, znajdujących się na opakowaniu kawy. Najlepsze produkty pochodzą z Afryki środkowej i środkowo-zachodniej, Ameryki Południowej oraz Indonezji.
  • Stopień palenia kawy – wyróżnia się cztery poziomy palenia: jasny, średni, średnio-ciemny i ciemny. Zastanawiasz się, który jest najlepszy? Otóż zależy to od indywidualnych preferencji. Kawy średnio-ciemno wypalane charakteryzują się intensywnym, gorzkawym posmakiem i są wybierane głównie przez koneserów. Natomiast kawy jasne cechują się delikatnym smakiem, naturalną kwasowością i wysoką zawartością kofeiny.
  • Aromat kawy – można wyróżnić 18 podstawowych odcieni aromatycznych wypalanej kawy, które zostały opracowane przez ICO. Największą popularnością cieszą się aromaty orzechowe, czekoladowe, owocowe, korzenne i kwiatowe.

Gdzie kupić najlepszą kawę ziarnistą?

Gdy już wiesz, jaka kawa ziarnista jest najlepsza, czas przejść do zakupu. Odwiedź sklep swiezopalona.pl i wybierz produkt, który sprosta Twoim oczekiwaniom. W sklepie Świeżo Palona znajdziesz najznakomitsze mieszanki w atrakcyjnych cenach.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest