Trzustka odgrywa bardzo ważną rolę w ludzkim organizmie, ze względu na to, że wpływa na trawienie składników pokarmowych, jak i wytwarza hormony niezbędne do procesu przemiany materii oraz do zachowania prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Dzięki zawartym enzymom w soku trzustkowym człowiek jest w stanie trawić białka, tłuszcze i węglowodany. Krótko mówiąc, bez trzustki nie jest możliwa poprawna przemiana pokarmów, dlatego warto o nią zadbać.
Spis treści
Jak dbać o trzustkę?
1.Tłuste jedzenie do kosza!
Aby zadbać o zdrowie swojej trzustki, przede wszystkim trzeba unikać smażonych, tłustych potraw, śmietany, majonezu, margaryny, czerwonego mięsa. Zamiast nich spożywaj dania gotowane, przygotowywane na parze czy pieczone w folii, wybieraj oleje takie jak: olej lniany lub ostropestowy. Organizm potrzebuje zdrowych tłuszczy, żeby przyswajać niezbędne witaminy i nie dopuścić do ich niedoboru.
2.Ogranicz spożycie cukrów
Trzustce nie służą nadmierne ilości cukru, który jest wszechobecny w potrawach, przetworzonym jedzeniu, słodyczach czy słodkich, gazowanych napojach. Dodatkowo organ ten obciąża nawet nadmiar naturalnych węglowodanów prostych, pochodzących z owoców czy miodu.
3.Rzuć nałogi
Prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu trzustki jest bardzo wysokie, jeśli popalasz papierosy. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Auckland w Nowej Zelandii jednoznacznie dowodzą, że palenie tytoniu zwiększa ryzyko rozwoju raka trzustki aż o 87 procent. Główną przyczyną większości przewlekłych zapaleń trzustki jest alkohol, jego regularne spożywanie w zbyt dużych ilościach niszczy ten organ, doprowadzając do zaburzeń produkcji enzymów trawiennych oraz insuliny. O ile wątroba potrafi się zregenerować, w przypadku trzustki jest to niemożliwe, uszkodzenia są nieodwracalne.
4.Używaj zdrowych przypraw
Imbir pobudza trzustkę, zwiększając poziom enzymów, które biorą udział w procesie trawienia, ale też zapobiegają wchłanianiu szkodliwych substancji. Kolejną przyprawą o działaniu przeciwzapalnym, mającą pozytywny wpływ na trzustkę jest kurkuma.
5.Pij zioła
Pokrzywa – bogata w witaminę K, garbniki i flawonoidy pokrzywa zwyczajna pomaga oczyścić organizm z toksyn. Kwas pantotenowy zawarty w tej roślinie wykazuje działanie przeciwzapalne, dzięki czemu jest przydatna w leczeniu chorób trzustki.
Ostropest plamisty
Ostropest plamisty zawiera sylimarinę — pomocną w oczyszczaniu z toksyn substancję pochodzenia roślinnego. Ponadto ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, często stosowany jest w terapiach detoksykujących.
Rozmaryn i szałwia
Napar z tych dwóch ziół chroni trzustkę, łagodzi stany zapalne oraz pomaga w wydalaniu toksyn w niej zgromadzonych. Poza tym sprzyja relaksowaniu się mięśni i ułatwia zasypianie.