Bakteria helicobacter pylori jest przyczyną wielu problemów żołądkowych u człowieka. Helicobacter pylori jest odpowiedzialna za zapalenie błony śluzowej żołądka, występowanie chorób wrzodowych, dwunastnicy oraz nowotworów. Choroba wrzodowa, może pojawić się nagle, a jej skutki możemy odczuwać przez bardzo długi czas. Jak poradzić sobie z zarażeniem złośliwą bakterią odpowiedzialną za tak wiele chorób? Sprawdźmy!
Spis treści
Choroba wrzodowa żołądka objawy
Jeśli miewasz dokuczliwe dolegliwości ze strony żołądka, warto zastanowić się, co jest ich przyczyną i jak im zaradzić. Problemy z żołądkiem mogą wskazywać na bardzo wiele chorób. Najczęściej bagatelizowane, mogą okazać się najbardziej kluczowe w rozpoznaniu przyczyn choroby. Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, charakteryzuje się cyklicznymi problemami trawiennymi. Jest to zaburzenie równowagi pomiędzy takimi czynnikami, jak kwas solny, pepsyna i błona śluzowa. Do najczęstszych objawów występowania choroby wrzodowej, zaliczamy: nudności i wymioty, nieprzyjemne palenie w przełyku, częste odbijanie się, niesmak i najczęściej kwaśny lub gorzki nieprzyjemny zapach z ust, brak apetytu, częste wzdęcia, czkawka, ból żołądka po spożyciu pokarmu, gniecenie i kłucie. Bóle żołądka nie występują od razu po spożyciu pokarmu. Ich występowanie może nastąpić po kilku godzinach od spożycia posiłku. Zdarza się, że bólom brzucha towarzyszy gorączka, biegunka oraz ogólne pogorszenie samopoczucia. Bagatelizowane objawy, powodują rozrost choroby, która przyczynia się do uszkodzenia błony śluzowej i dwunastnicy.
Wrzody żołądka przyczyny
Chorobą odpowiedzialną za wrzody żołądka jest wcześniej wspomniana, bakteria helicobacter pylori. Jak się okazuje, bakteria odpowiedzialna jest za ponad 80% wszystkich chorób, związanych z nieprzyjemnymi dolegliwościami brzusznymi. Przyczyną zarażenia złośliwą bakterią jest najczęściej droga pokarmowa, oraz oralne stosunki płciowe pomiędzy dorosłymi. Dodatkowo, do zarażenia może dojść poprzez picie z jednej butelki z osobami zarażonymi lub jedzenie z jednego talerza. Bakteria helicobacter pylori, wytwarza enzymy, które prowadzą do powstania stanów zapalnych, a w następstwie do zaniku błony śluzowej żołądka. Bakteria jest idealnie przystosowana do rozwijania się w nieprzyjemnych warunkach panujących w żołądku. Z łatwością wnika pod warstwę śluzową, przylega do nabłonka, rozkłada mocznik do amoniaku i powoduje zlanie endosomów z lizosomami w komórkach nabłonkowych.
Choroba wrzodowa dieta
Osoby, które mają problemy żołądkowe, nie tylko te związane z chorobą wrzodową i dwunastnicą, powinny dostosować swoją dietę w taki sposób, aby zmniejszyć występujące objawy, pod postacią bólów żołądka, nudności i wymiotów itp. Zaleca się stosowanie diet łatwostrawnych, które nie powodują pobudzenia wydzielania soków żołądkowych, oraz takich, które bogate są w składniki odżywcze i łagodzące. Ponieważ choroby wrzodowe, mogą prowadzić do ciężkich powikłań, dieta wrzodowa jest stosowana również przez osoby, po przebytych operacjach i leczeniu farmakologicznym. Jak powinna wyglądać dieta, osób chorujących na wrzody?
- Należy unikać potraw smażonych, marynowanych i wędzonych.
- Nie należy spożywać potrwa ostrych i przyprawionymi ostrymi przyprawami.
- Należy jeść regularnie, w niedługich ostępach czasu. Należy spożywać małe porcje.
- Należy unikać potraw wysoce solonych i słodyczy.
- Nie należy jeść bardzo tłustych potraw, na przykład Fast foodów.
- Należy zrezygnować z wywarów warzywnych.
- Nie należy spożywać dużych ilości alkoholu, które podrażniają śluzówkę i prowadzą do nudności i wymiotów.