Wężymord – skład, właściwości oraz zastosowanie

Wbrew groźnie brzmiącej nazwy wężymord czarny korzeń nie zrobi nam nić złego, a wręcz przeciwnie może przynieść naszemu zdrowiu niesamowite korzyści. Roślina ta posiada korzeń spichrzowy, którego smak będą preferować wielbiciele szparagów. Intrygująca nazwa nie pochodzi od zabójczych właściwości, a wręcz przeciwnie . W dawnych czasach była to roślina bardzo ceniona ze względu na przeciwdziałanie jadowi żmii. Swoją sławę zawdzięcza również Ludwikowi XVI., który rozniósł wieść, że leczy ona zniszczony żołądek. Grubą czarną skórę przed spożyciem warzywa warto usunąć, ponieważ jest uważana za niejadalną. Warzywo, jak dotąd niezbyt popularne w Polsce jest bogactwem potężnej dawki witamin. Spożycie tego warzywa można uznać wręcz za zastrzyk zdrowia. Wężymord jest doceniany, w szczególności za obecność w swoim składzie zbawiennego dla zdrowia składnika, jakim jest inulina. Obecnie możemy spotkać tą bombę witaminową w niektórych sklepach ze zdrową żywnością.

Właściwości wężymordu

Stosunkowo wysoka zawartość potasu w tym warzywie usprawnia działanie układu sercowo-naczyniowego, a co się z tym wiąże zapobiega zawałom serca, udarom mózgu oraz rozluźnia naczynia krwionośne przyczyniając się do obniżenia ciśnienia krwi. Pasjonaci pielęgnacji włosów mogą być zainteresowani faktem, że obecność dużej zawartości miedzi i żelaza w tym korzeniu warunkuje ich piękny wygląd oraz opóźnienie ich siwienia. Bogactwo rośliny w takie witaminy, jak A, B, czy C sprawia, że nawet podczas niesprzyjających dla zdrowia okresów przeziębienie nie dopadnie nas tak łatwo. Wężymord jest produktem zawierającym ogromną dawkę inuliny, która to stymuluje wzrost bifidobakterii. Te bakterie beztlenowe są zdolne do zmniejszania związków rakotwórczych w w jelitach, a także wpływają korzystnie na perystaltykę jelit. Dodatkowo inulina działa, jako probiotyk spowalniający wchłanianie cukru, a tym samym zmniejsza ryzyko cukrzycy. Innym korzystnie wpływającym na zdrowie przewodu pokarmowego składnikiem pokarmowym będzie tiamina. Mikroelement ten poprawia metabolizm białek poprzez stymulację przemiany pepsynogenu w pepsynę. Stymulacja ta warunkowana jest przez udział tiaminy w wytwarzaniu kwasu solnego, który bierze bezpośrednio udział w podanej wcześniej przemianie.

Dla osób odchudzających się nie bez znaczenia będzie fakt, że warzywo to jest mało kaloryczne, ponieważ dzięki dużej zawartości wody wspomaga zrzucanie wagi. Wężymord jest również wspaniałym źródłem wielu pierwiastków posiadających właściwości przeciwutleniające, więc zapobiegającym powstawaniu nowotworów. Na pokarm ten mogą zwrócić uwagę również kobiety w ciąży. Bogactwo kwasu foliowego w wężymordzie zapobiega powstaniu u płodu wad wrodzonych, jak np.:. zaburzenia cewy nerwowej. Pokarm ten to bardzo dobre roślinne źródło wapnia,dzięki czemu może zapobiegać osteoporozie.

Wężymord- przepisy i zastosowanie w kuchni

Wiele osób uwielbia to warzywo upieczone w piekarniku. Obrany korzeń będzie miał przepiękny złoty karmelizowany kolor. Tak przyrządzony posiłek może naszym kubkom smakowym przypominać coś pomiędzy białymi szparagami, a pasternakiem. Kolejnym wartym uwagi przepisem jest podsmażenie porcji obranego wężymordy na oliwie z oliwek z dodatkiem cytryny oraz białego wina. Dodanie odrobiny masła klarowanego spowoduje, że lekki orzechowy posmak będzie jeszcze mocniej odczuwalny. Następnie umieszczamy całość do piekarnika wraz z odrobiną pietruszki i gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Ze względu na delikatny smak warto w swojej kuchni eksperymentować z przyprawami, jak np.: liście laurowe, czy tymianek. Ze względu na konsystencje i smak sprawdzi się idealnie, jako dodatek do zup krem . Można z niego również zrobić przepyszne puree. Ziemniaki i wężymord mogą stanowić w duecie z przyprawami i masłem cudowną kompozycje smaków.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *